Elektromobily Technika Zajímavosti

Volkswagen T1 jako elektromobil

single-image

Jeden z nejikoničtějších vozů všech dob a výrazný symbol šedesátých let a celé kultury hippies by neznal málokdo – VW Transporter T1. Model, který se vyrábí od roku 1950 dnes čítá již 6 generací. Automobilka Volkswagen v roce 2020 tento minibus první generace oživila elektrifikovanou variantou.

Obecně auta na elektrický pohon jsou v posledních letech velmi probíraná a postupně se dostávají do popředí zájmu i statistik. Úprava starých veteránů do elektrických pohonů už tak častá není. Pravdou však je, že u T1 tento krok dává ze všech veteránů největší smysl. Při výročí 70 let modelu měl být představen e-Bulli, jak mu říkají, v německém Essenu na akci Techno Classica 2020. To bohužel, ostatně jako všechny akce v tomto období narušila globální krize způsobená koronavirem a k představení došlo jen online.

Upraven byl VW Type 1 Samba Bus z roku 1966 a původní benzínový motor byl nahrazen elektromotorem o výkonu 61kw (83 koní) a točivému momentu 212 Nm. Maximální rychlost je 130km/h. Baterie jsou uložené v podlaze vozu, mají kapacitu 45 kWh a mají nabízet až 200 kilometrů dojezdu. Konektor pro nabíjení se nachází pod zadní registrační značkou.

Zvláště interiér je velmi dobře upraven a kombinuje moderní technologie a cit pro zachování stylu vozu. Minimalistická palubní deska s retro budíkem, původní volant s velkou obručí a dřevěná podlaha vozu. Moderní řadící páka a displej schovány u stropu vozu. Přestavba je realizována společností eClassics a stojí 64 900 eur.

Mohlo by se vám líbit