Elektromobily Zajímavosti

Továrna Tesly v Německu

single-image

Automobilka nebo spíše možná technologický gigant Tesla pracuje na nové továrně relativně poblíž českých hranic.

V okolí Berlína má vyrůst nová evropská Gigafactory s produkcí 150 tisíc aut ročně, která má postupně vystoupat až na půl milionu. Se zahájení provozu se počítá už na rok 2021. Celý průběh má být rekordně rychlý. Pokud nenastane zádrhel v administrativě a schvalování, tak v polovině letošního roku odstartují stavební práce a za rok bude Gigafactory připravena k provozu. Fabrika v čínské Šanghaji spustila provoz za deset měsíců od prvního základního kamene. Poblíž Berlína by se měly vyrábět vozy SUV Model Y, nejspíš také Model 3 a baterie.

Teslu však mohou zbrzdit další jiné problémy. Desítky aktivistů v Berlíně protestovalo proti Gigafactory u braniborské obce Gruenheide. Demonstraci předcházelo varování Braniborské vodní asociace před „rozsáhlými a vážnými problémy se zásobováním pitnou vodou a likvidací odpadních vod“ pro navrhovanou továrnu. Server Automotive News Europe citoval Anne Bachovou, 27letou ekologickou aktivistku, která uvedla, že plány Tesly zveřejněné začátkem tohoto měsíce ukázaly, že bude potřebovat více než 300 metrů krychlových vody za hodinu, což by údajně ohrozilo klesající rezervy oblasti. „Nejsem proti Tesle… Ale je to v lesní oblasti, která je chráněnou přírodní zónou. Je to nutné?“ tázala se aktivistka. Odlesnit by se také mělo zhruba 300 hektarů území. Dvěma stovkám protestujících se postavila asi dvacítka oponentů s transparenty, kteří plán Tesly vítali popěvkem: „Jsme tady, jsme hlasití, protože Tesla buduje naši budoucnost.“

Vzhledem k počtu nových pracovních míst a pověsti Tesly jako technologického giganta má u většiny politiků továrna zelenou. Prodej pozemků už německé úřady schválily. Za ně Tesla zaplatí 40,91 milionů eur. Pro porovnání pozemky pro čínskou továrnu vyšly Teslu na 126 milionů eur. Braniborská opozice kritizuje nízkou cenu za metr čtvereční – 13,5 eura, která by podle kritiků měla být až na 40 eurech za metr. Tesla kupuje 150 hektarů zalesněné plochy a 150 hektarů pozemku, který je vně industriální zóny, a není tak zasíťován. Tesla se prý zaváže na vlastní náklady vybudovat veškerou infrastrukturu (vodovod, kanalizace, elektřina…), obstará také vykácení stromů a za každý padlý strom prý vysadí tři nové. Celý pozemek navíc bude třeba pečlivě prozkoumat a vyčistit od případné nevybuchlé munice z druhé světové války.

Mohlo by se vám líbit