Rady a tipy

5 důvodů, proč je jaro nejhorším obdobím pro řidiče

single-image

Jaro je pro nás řidiče, zejména v jeho začátcích, prostě nepřítel. Přes zimu jsme si zvykli na jakýsi klid, který sem tam mohl proložit nějaký ten smyk nebo jiná nepříjemnost způsobená povětrnostními vlivy a jim podobnými okolnostmi. Na jaře se ale přidává spousta dalších pomyslně nebezpečných a také život otravujících faktorů, které nám všem za volantem sedícím jedincům přidělávají vrásky na čele.

Zde je pět důvodů, proč je jaro nejhorším ročním obdobím pro všechny řidiče. Tedy, všechny řidiče v Čechách, na Moravě a ve Slezsku.

1. Pyl
Silnici lemují po obou stranách krásně rozkvetlé stromy. Za stromy následuje nekonečně dlouhé žluté moře. Řidič si promne uslzené oči a třikrát majestátně kýchne, až se otřese celý vůz. Kromě toho, že je pyl při řízení potenciálně velmi nebezpečný, kdo má, ksakru, pořád dokola mýt auto?

2. Ranní překvapení
A jak jsme si mysleli, že když bude přes den jednadvacet, že si ráno konečně přispíme, protože nebudeme muset škrábat okno. Inu, vlastně přispíme. Ale pak jedeme pozdě do práce, protože s tím škrábáním okna na jaře už prostě nepočítáme. V horším případě po oškrábání zamrzlých oken zjišťujeme, že už máme v rámci úsporných opatření v chladiči nalitou destilovanou vodu.

3. Páteční a nedělní lamentování
Auta nejedou ani tam, ani zpátky, všechny cesty jsou ucpané. Vrčení motorů a kouř z výfuků protínají občasné výkřiky sprostých slov, zvuky na poslední chvíli sešlápnutých brzd a věty typu „kdy už tam budem?“

4. Nevyžádaní pasažéři
Aneb máme rádi hmyz, který začne být dotěrný zpravidla v momentě, kdy se snažíme v silném provozu napojit na dálnici. Ať už je zase zima.

5. Noví účastníci i neúčastníci provozu
V zimě s největší pravděpodobností potkáme na silnici pouze automobily, kamiony nebo nákladní automobily. Na jaře k nim ale přibývají motorky. A kola. A je jich všech opravdu hodně. Nedej bože, aby se ten dotyčný cyklista někde na vsi posilnil jednou, dvěma, pěti jedenáctkami. Pak jsou tady chodci. A i opilí chodci. Ve správném směru chodci, ale i chodci protisměroví. Zvířata na vodítku i bez vodítka. Zvířátka z ohrady rozutečená. Děti. Děti na skateboardech, bruslích a koloběžkách. Maminky s kočárky. Pánové a dámy na sebe přes silnici volající. A mnoho dalších, na které nejsme po zimě stoprocentně připraveni. Tak ostražitost a nohu z plynu.

Mohlo by se vám líbit