Rady a tipy

7 zásad jak se v zimě nezabít

single-image

V zimních měsících je třeba samozřejmě dbát zvýšené opatrnosti, to ví asi úplně každý. Ani by vám pud sebezáchovy neměl pocitově dovolit se nějak utrhnout ze řetězu. Je ale několik dobrých pravidel, nebo spíše rad a tipů, jak toto období zvládnout co nejbezpečněji.

  • Pozor na spadané listí.
    Věděli jste, že mokré spadané listí má stejně kluzký povrch jako led? Proto když se dostanete do kluzu, nesnažte se vytáčet, nebo prudce brzdit. Stačí lehce povolit volant a přibrzdit trochu, než se kola zase chytnou. Nouzově využijte schopnosti vašeho ABS.
  • Neviditelná ranní námraza.
    Zimní rána mohou být zrádná v tom, že silnice nejeví opticky známky zvýšené prokluzovosti, avšak opak je pravdou. Tady nepomůže nic jiného, než opatrnost, předvídavost a soustředění. Neplechu může udělat i takové stinné místo v zatáčce.
  • Červené a modré patníky.
    Patníky u silnice s modrými odrazkami značí úseky s možnou námrazou. Věděli jste ale, co znamenají červené? Ty značí výústění z vedlejší komunikace, tedy zejména z cest lesních a polních. Zde může vzniknout problém v podobě bahna a mokra. Je tedy třeba dát si pozor i zde. Nezatáčet prudce, zpomalit si.
  • Aquaplanning a roztátý sníh.
    Pokud při přejíždění vyjetých kolejí naplněných vodou, nebo na rotáté sněhové břečce ucítíte, že auto není pod kontrolou, chovejte se jako při smyku. Tedy nebrzděte prudce, nevytáčejte volant, naopak vyšlápněte spojku, nebo u automatu pusťte plynový pedál a počkejte až se auto samo zase chytne na vozovce.
  • Stěrače a ostřikovače.
    Na zimu můžete předejít spoustě problémů také tím, že si vyměníte gumičky stěračů a doplníte vodu do ostřikovačů. V zimě se přední okno špiní daleko častěji a hůře a proto je kapalina rychleji pryč. Dnes už se asi všechny kapaliny na trhu vyrábí až do teploty -30 a více, takže by vás v našich krajinách teoreticky něměla kapalina zradit. Spíše pokud zaregistrujete kontrolku ostřikovačů, tak ji kapalinu doplňte bezodkladně a v případě stěračů a jejich gumiček doporučujeme měnit pro jistotu klidně před každou zimou.

Mohlo by se vám líbit