Rady a tipy

5 rad, na co si dát na jaře pozor za volantem

single-image

Jaro přináší nejen novou energii a radost ze slunečných dnů, ale také specifická rizika a výzvy pro každého řidiče. Se změnou ročního období se mění i podmínky na silnicích, ať už jde o oslnivé sluneční paprsky, bouřkové přeháňky nebo zvýšená aktivita cyklistů. Proto jsme se rozhodli připravit pět důležitých rad, které byste měli mít na paměti, když usedáte za volant během jarních dnů. Tyto rady vám nejen pomohou chránit vaše zdraví a bezpečí, ale také minimalizovat riziko nehod a nepříjemných situací na silnicích.

Oslepující slunce
Není nic horšího než když si člověk užívá jízdu a najednou za horizontem začne svítit přímé slunce. Řidiče to dokáže oslepit na pár vteřin a během toho se stává hodně nehod. Například, když vyjedete z lesa do otevřené krajiny, větší horizont nebo když v podvečer zapadá sluníčko za obzor. V tuto chvíli dejte bohu z plynu a vyklopte stínítko a raději zpomalte.

Přívalový déšť
Zatopená silnice je další v pořadí. Výrobci automobilů uvádí, že s vozem byste neměli projet vodou, která je hlubší než 15 centimetrů. Riskujete tak zaplavení motoru nebo poškození elektrické instalace a elektrických systémů vozidla. Pokud máte SUV, můžete projet hlubší vodou. Pokud ale narazíte na zaplavenou silnici a není jiná možnost, kudy jet, pak je dobré raději vylézt z auta a zkusit na upadlém klacíku u cesty hloubku vody. Když se ujistíte, že můžete projet, jeďte pomalu, ale plynule.

Zvěř na vozovce
Snažte se vyhnout takzvanému prudkému manévru, kdy se chcete zvěři vyhnout za každou cenu. Raději pevně držte volant a přímo zabrzděte. ABS funguje nejlépe při maximálním tlaku na brzdový pedál.

Agresivní řidič
Každý jsme asi potkali na silnici agresivního řidiče, který se na nás lepí celou dobu jízdy. Samozřejmě jsou případy, kdy takové pospíchání má svůj důvod (odvoz do nemocnice, porod, nehoda nebo takový pozdní příchod do práce). Nejlepší řešení je uhýbat takovému řidiči z cesty. Počkat si na první zastávku, odpočívadlo nebo uhýbat ke kraji vozovky, aby nás řidič mohl předjet a nemohl dál ohrožovat na životě další cestující.

Cyklisti
Jarní počasí zve nejen řidiče automobilů, ale i cyklisty, kteří čekali na jarní počasí jako sahara na vodu. V jarním období se na silnici objeví mnoho cyklistů a jejich objíždění je kolikátým oříškem. Cyklisty objíždějte raději, když není v protisměru provoz, s větším obloukem se sníženou rychlostí.

Mohlo by se vám líbit