Rady a tipy

Jak se pozná špatný tlak v pneumatikách?

single-image

Správný tlak v pneumatikách je důležitým faktorem pro bezpečnost a výkon vozidla. Nejenže ovlivňuje brzdnou dráhu a ovladatelnost vozu, ale také má vliv na životnost pneumatik a spotřebu paliva. V tomto článku se podíváme na různé způsoby, jak zjistit správný tlak v pneumatikách a proč je to důležité.

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zjistit, zda jsou vaše pneumatiky správně nahuštěné, je zpozorovat změny v chování vozidla při jízdě. Pokud si všimnete, že se vůz chová neobvykle, například zatáčí hůře nebo má delší brzdnou dráhu, může to být známka nevhodného tlaku v pneumatikách. Nedostatečně nahuštěné pneumatiky prodlužují brzdnou dráhu a zhoršují ovladatelnost vozu v zatáčkách. Naopak přehuštěné pneumatiky snižují kontakt s vozovkou a také mohou ovlivnit stabilitu vozidla.

Dalším způsobem, jak zjistit nevhodný tlak v pneumatikách, je vizuální posouzení. Při správném tlaku by pneumatika měla mít rovnoměrný kontakt s vozovkou. Pokud je pneumatika nedostatečně nahuštěná, můžete vidět, jak se stlačuje a deformuje, když se dotkne země. Naopak přehuštěné pneumatiky se mohou jevit jako příliš napnuté a povrch pneumatiky nepodléhá tlaku.

Nesprávný tlak v pneumatikách má negativní dopad na jejich výkon a životnost. Pneumatika s nedostatečným tlakem nedosáhne plného využití dezénu a snadněji se přehřívá, což vede k jejímu rychlejšímu opotřebení. Naopak přehuštěné pneumatiky jsou náchylnější k poškození od nerovností a ostrých předmětů na silnici. Navíc přehuštěné pneumatiky mají menší kontakt s vozovkou, což ovlivňuje ovladatelnost a stabilitu vozu.

Přesné informace o správném tlaku v pneumatikách vašeho vozidla najdete v uživatelské příručce. Je důležité si uvědomit, že správný tlak v pneumatikách se může lišit v závislosti na typu vozidla, velikosti pneumatik a zatížení vozidla. Například při přepravě většího nákladu nebo při jízdě ve vysokých rychlostech se může doporučovat zvýšení tlaku.

Dalším faktorem, který může ovlivnit správný tlak v pneumatikách, je teplota. Venkovní teplota může způsobit změny tlaku v pneumatikách. Obecně platí, že každá změna teploty o 10 stupňů Celsia způsobuje zvýšení tlaku v pneumatikách o 0,1 baru. To znamená, že při poklesu teploty o 20 stupňů může dojít ke snížení tlaku o 0,2 baru oproti loňskému létu. Je důležité pravidelně kontrolovat tlak v pneumatikách, zejména při změnách teploty.

Kontrola tlaku v pneumatikách by měla být pravidelnou součástí údržby vozidla. K tomuto účelu můžete využít kompresory, které jsou k dispozici na mnoha čerpacích stanicích. Ty vám umožní pohodlně a rychle zkontrolovat a případně doplnit tlak v pneumatikách.

Další místa, kde můžete nalézt specifické informace o tlaku v pneumatikách vašeho vozidla, jsou na sloupku na straně řidiče nebo na vnitřní straně dveří. Někteří výrobci automobilů také tisknou doporučené hodnoty na víčko palivové nádrže, kde jsou uvedeny nejběžnější možnosti nabíjení a související tlaky.

Je důležité dodržovat doporučený tlak v pneumatikách, aby se zajistila bezpečnost, pohodlná jízda a optimální životnost pneumatik. Pravidelná kontrola tlaku v pneumatikách a případné doplnění je jednoduchým úkonem, který může mít výrazný vliv na celkový výkon a bezpečnost vašeho vozidla.

Mohlo by se vám líbit