Historie

Památná expedice Land Roverů do Singapuru

single-image

Na expedici First Overland je většina Angličanů hrdých a rádi na ni vzpomínají. Šestice studentů v roce 1955 vyrazila do dalekého Singapuru v britských vozech Land Rover.
„Cítili jsme silnou touhu po dobrodružství, i když jsme tak úplně netušili, do čeho se to vlastně vrháme,“ popisuje pozadí vzniku expedice First Overland jeden z jejích členů, kameraman a kuchař výpravy Antony Barrington Brown.

Evropa zdevastovaná druhou světovou válkou a lidé zároveň plní očekávání. Mladí studenti s chutí prozkoumat svět bez dnešních možností využití moderních technologií a aplikací dneška, se chtěli vydat do neznáma. A asi i to pomohlo k rozhodnutí se na cestu vydat, protože to, co studenty z Oxfordu a Cambridge čekalo, bylo šílené. Přes 18 tisíc kilometrů napříč dvěma kontinenty nikdo do té doby neprojel. Pat Murphy, navigátor celé expedice, už dopředu věděl, že největším problémem bude Barma. A to z prostého důvodu. Za války tam vznikly pouze dvě silnice a ty postupem času zase zanikaly.

Klíčové bylo vozidlo, jakým expedici absolvují. Vyhrál Land Rover Series i pro svou jednoduchost a nezastavitelnost. Automobilka darovala dva exempláře, které studenti pojmenovali nápadně Oxford a Cambridge. Terénní vůz s pohonem všech čtyř kol vhodný do lesa, na pole, na poušť. Díky tomu studenti v Land Roverech přejeli Evropu, Sýrii, Irák, Irán, Afghánistán, Pákistán až do Indie. Pokračovali přes Bangladéš, zmiňovanou Barmu, Bangkok až do Malajsie. Cesta to byla vcelku rozmanitá, od rozdávání cigaret v Jugoslávii, představení vozů perské armádě, která okamžitě učinila objednávku na 500ks. Nezapomenutelným zážitkem se stal i přejezd visutých mostů v Indii.

Do Singapuru dorazili po 6 měsících. Celá cesta byla dokumentována televizí BBC. „Lidé v Anglii tehdy neměli tušení, jak vypadá svět mimo Evropu, takže záběry z Bangkoku nebo Singapuru pro ně byly jako z odvrácené strany Měsíce,“ vysvětluje jeden z nejslavnějších dokumentaristů historie. Tim Slessor také sepsal knihu, kterou můžete sehnat i v Česku (byť v anglickém originále) pod titulem „First Overland“. Expedice později motivovala spoustu dobrodruhů k dalším cestám na východ.

Dokument je dostupný na youtube.

Mohlo by se vám líbit