Auta

Xiaomi SU7

single-image

Společnost Xiaomi, původně proslulá jako výrobce chytrých telefonů, překvapila svět svým vstupem do automobilového průmyslu prostřednictvím představení svého prvního elektromobilu s názvem SU7.

Design a konkurence
Tento elegantní sedan, vyvinutý ve spolupráci s designérem Chrisem Banglem, vstupuje na trh s ambicí konkurovat prestižním vozům, jako jsou Tesla Model S a Porsche Taycan.

Rozměry a výkon
Rozměry vozu – délka 4 997 mm, šířka 1 963 mm a výška 1 455 mm – ho zařazují mezi luxusní vozidla s vysokým výkonem. Xiaomi SU7 také nese rekordně nízký součinitel odporu vzduchu, činící 0,195.

Technické specifikace
Technicky je vozidlo postaveno na platformě EV Modena a disponuje vlastní trakční baterií od Xiaomi s kapacitou až 150 kWh, což umožňuje dojezd přes 1 200 kilometrů.

Motorizace
S třemi variantami motorizace – HyperEngine V6, V6s a V8s – Xiaomi SU7 nabízí výkony, které evokují tradiční spalovací jednotky V6 a V8. Nejvýkonnější model V8s, s kombinovaným výkonem 495 kW a dojezdem až 800 km, se tak stává silným konkurentem na trhu elektromobilů.

Kritika a obavy
Nicméně, i přes atraktivní vlastnosti, existují i názory varující před nákupem Xiaomi SU7. Prvním důvodem je absence (polo)pevných baterií, zvláště v porovnání s jinými značkami, které již nabízejí novější technologie. Cena vozu je dalším diskutovaným faktorem, neboť při stoupající konkurenci by se mohla Xiaomi ocitnout v cenovém pásmu vyšších desítek tisíc dolarů. Kritika směřuje také k digitální bezpečnosti, vzhledem k přístupu Xiaomi k obrovskému množství uživatelských dat, včetně informací o jízdě a poloze, což vyvolává otázky ohledně soukromí a bezpečnosti dat.

Navzdory těmto obavám Xiaomi SU7 vstupuje do automobilového průmyslu s odvahou a ambicí nejen konkurovat etablovaným značkám, ale také přinést nové standardy v oblasti elektromobilů.

Mohlo by se vám líbit