Rady a tipy

Jak správně umýt auto – kompletní průvodce

single-image

Když se rozhodnete umýt své auto, je důležité zohlednit počasí. Ideálním časem je chladnější den, kdy auto není vystaveno přímému slunci. Slunce způsobuje, že voda a šampón rychle zasychají, což může vést k nechtěným skvrnám na laku. Pokud nemáte jinou možnost než mýt auto na slunci, oplachujte ho častěji, aby se předešlo rychlému usychání. Před mytím zkontrolujte, že je celé auto chladné na dotek. Dodržení tohoto pravidla zajistí lepší výsledky a ochranu laku.

Kola – čištění od největší špíny
Kola jsou často nejvíce znečištěnou částí auta, a proto je třeba jim věnovat zvláštní pozornost. Při mytí kol postupujte systematicky a nikdy nedovolte, aby čistič kol zaschl na povrchu. Nejprve na kola nastříkejte čistič, který naruší nečistoty a usazeniny. Následně použijte štětec nebo houbu a důkladně kola umyjte. Poté je opláchněte čistou vodou, aby se odstranily všechny zbytky čističe a špíny.

Předmytí – zbavte auto nejhrubší špíny
Před samotným mytím je důležité auto zbavit hrubých nečistot, které by mohly poškodit lak při následném čištění. Pomocí tlakové myčky (wapky) auto důkladně opláchněte, přičemž začínejte od spodní části a postupujte nahoru. Nečistoty na spodní části vozu se budou dále namáčet, zatímco ty z horní části se smyjí dolů a pomohou odstranit i ty spodní. Na těžko dostupná místa, jako jsou spáry dveří a mušky na kapotě, aplikujte čistič a špínu jemně narušte houbou nebo štětcem.

Mytí – pečlivé a systematické čištění
Nyní přichází na řadu samotné mytí, což je zábavnější část celého procesu. Připravte si dva kyblíky: jeden s čistou vodou a druhý s vodou a šampónem. Myjte auto po menších částech, abyste zabránili tomu, že šampón na laku zaschne. Po umytí každé části auta důkladně vyperte houbu nebo rukavici v kyblíku s čistou vodou, abyste odstranili nečistoty, než ji znovu namočíte do šampónu. Postupujte od shora dolů, což zajistí, že nečistoty z horních částí nebudou kontaminovat již umyté spodní části.

Sušení – finální úpravy
Po dokončení mytí je důležité auto správně opláchnout. Použijte silný proud vody, aby se šampón dostal ze všech míst, zejména ze spár a těžko dostupných míst. Poté odpojte wapku a jemným proudem vody auto opláchněte znovu. Nakonec použijte sušící ručník a dosušte zbytek auta, včetně prahů a zádveřních prostor. Tím zajistíte, že na autě nezůstanou žádné kapky vody, které by mohly zanechat skvrny.

Správné mytí auta není jen o tom, jak vypadá na první pohled, ale také o ochraně jeho povrchu a dlouhodobém zachování jeho hodnoty. Pokud budete dodržovat tento postup, vaše auto bude nejen čisté, ale také dobře chráněné.

Mohlo by se vám líbit