Rady a tipy

Jak na správnou údržbu karoserie?

single-image

Ať už používáte auto každý den nebo jen občas, musíte počítat s tím, že na jeho vzhled a barvu karoserie působí různé vnější faktory. Pokud se o lak nebudete řádně starat, brzy se to projeví na jeho kvalitě a odstínu.

V létě je největším nepřítelem laku silné slunce a ultrafialové záření. Bez správné ochrany se původní vzhled laku rychle zhorší, proto je důležité pravidelně provádět vhodné leštění. Pokud auto parkujete venku, nepříznivé počasí tento proces ještě urychlí.

V zimě může lak poškodit mráz a sníh, ale ani déšť a kroupy za špatného počasí mu neprospívají. Tyto nepříznivé povětrnostní podmínky mohou způsobit změny ve struktuře laku a vytvořit drobné prasklinky či škrábance, které negativně ovlivní vzhled vozu. Lak ale není jen estetickou záležitostí, ale také důležitou ochranou karoserie před korozí způsobenou vlhkostí a nečistotami. Z toho vyplývá, že hlavním cílem údržby laku je prodloužit životnost karoserie.

I když estetika není na prvním místě, je přece jen lepší jezdit v upraveném a udržovaném voze než v poškrábaném, rezavém a zanedbaném. Pro péči o lak se používají různé produkty, které si nyní představíme.

Další kategorií faktorů ovlivňujících vzhled karoserie jsou mechanická poškození, otěry, praskliny a škrábance, které mohou na povrchu vozu vzniknout z různých důvodů. Oprava hlubokých škrábanců je náročná a vyžaduje složitý proces od broušení a leštění až po přelakování.

Mnoho majitelů aut dává přednost použití lešticích past, vosků nebo leštících prostředků. I při využití automatické myčky můžete zvolit programy obsahující šamponování, odmašťování, sušení a ochranné ošetření. Stejný pečlivý přístup je nutný i při leštění karoserie. Autoleštička je užitečným nástrojem, který dodá karosérii lesk a ochrannou vrstvu před vnějšími vlivy. Kvalitní lak a správná aplikace snižují riziko nových škrábanců.

Samostatné leštění auta není složité. Karoserii nejprve umyjete šamponem, poté naneste a nechte zaschnout leštidlo. Nejčastěji se používají pevné nebo kapalné lešticí prostředky. Volba mezi nimi závisí na vaší preferenci. Před leštěním si také vyberte vhodné místo, ideálně v garáži nebo klimatizovaném prostoru, aby se zabránilo nepříznivým podmínkám.

Leštidlo se nanáší aplikátorem nebo hadříkem. Není důležité, zda použijete krouživé pohyby nebo jiný způsob. Důležité je ošetřovat menší plochy postupně, nejlépe po dokončení nanášení laku nechat chvíli odpočinout.

Po zaschnutí laku se použije vhodný hadřík k leštění karoserie. Výsledkem bude zrcadlový odraz a krásný lesk. Je třeba dbát na čistotu hadříku, aby se nezničil dosavadní výsledek. Pro lepší ochranu a výsledek lze nanést i dvě vrstvy leštidla.

Kromě lešticích prostředků se často používají leštící pasty. Ty odstraní drobné škrábance a dodají autu nový vzhled. Postup nanášení je podobný jako u lešticích prostředků. Profesionální pasty mohou být vícekrokové, což zvyšuje pracovní dobu i kvalitu výsledku.

Mohlo by se vám líbit