Rady a tipy

Největší podvody spojené se stočením kilometrů

single-image

Největší podvody spojené se stočením kilometrů představují závažný problém, zejména v automobilovém průmyslu. Jednou z oblíbených značek, která se setkala s touto problematikou i na českém trhu, je Škoda Auto. Analýza provedená společností carVertical odhalila riziko stočení kilometrů u starších vozů této značky. Praxe stočení kilometrů byla v minulosti poměrně běžná v České republice, a tak je důležité být obezřetným při nákupu ojetého vozidla.

Dříve se často argumentovalo tím, že vozy s vysokými nájezdy mají nižší hodnotu na trhu, což některé prodejce vedlo k manipulaci s tachometrem, často zvýšením ujetých kilometrů o pár stovek až tisíce. Avšak moderní technologie a důkladnější kontrolní mechanismy dnes už nedovolují tak snadno uplatnit tuto praxi.

Společnost carVertical, specializující se na ověřování historie automobilů, zveřejnila výsledky roční analýzy prověření vozidel v období od listopadu 2022 do listopadu 2023. Zjistila, že největší podvody týkající se stočených kilometrů se vyskytují především u modelu Porsche Cayenne. Z celkového počtu vozidel prověřených carVertical mělo 15,07 % vozů tohoto modelu stočený tachometr. To znamená, že každé sedmé vozidlo Porsche Cayenne na českém trhu může mít stočené kilometry. Dalšími značkami, které se umístily ve statistikách, jsou BMW řady 6 (11,72 %), Mercedes-Benz CLS (9,49 %), Peugeot 206 (9,09 %) a Audi TT (9,03 %). Analýza dále ukazuje, že mezi dvacítkou nejčastěji stáčených vozidel v Česku dominují převážně německé značky, včetně oblíbeného Opelu Astra.

Jednou z nejvíce problematických značek v této statistice je Audi, které se v první dvacítce objevuje až sedmkrát. Modely této značky jsou mezi podvodníky oblíbené, protože na trhu panuje vysoká poptávka po ojetých vozidlech vyšší třídy v dobrém stavu. Českým zákazníkům často připadá, že dobrý stav vozu je zaručen nízkým počtem ujetých kilometrů na tachometru, což ovšem nemusí vždy platit. Je tedy důležité, aby kupující byli obezřetní a prověřili historii vozidla důkladněji, aby se vyhnuli podvodům spojeným se stočením kilometrů.

Mohlo by se vám líbit