Rady a tipy

Nákup elektronické dálniční známky

single-image

Od příštího roku, tedy 2021, začnou i díky nejdražšímu e-shopu na světě všech dob platit pouze elektronické dálniční známky. Jak na to?

To že staré nalepovací dálniční známky nahradí ty nové už se řeší dlouho. Konečně ale tento zlomový okamžik přichází doopravdy. Je nákup dálniční známky snažší? Pro běžného uživatele internetového prohlížeče by to snažší být mělo.

První dobrou zprávou je fakt, že vám stará známka platí minimálně až do 31. ledna 2021. Nemusíte tedy známku, pokud máte stávající, kupovat dříve jak od 1. února příštího roku.

Druhou dobrou zprávou je, že koupě je oparvdu snadná. Jednocuchý obchodní portál na adrese edalnice.cz vás ke koupi sama navede. Neutrální zprávou je, že ač stát ušetří miliardy za tisk a spoustu hektarů lesa, tak je cena známmky stále stejná.

Roční elektronický „kupón“ vás vyjde na 1500 Kč, dále je v nabídce 30 denní za 440 Kč a nejlevnější za 310 Kč koupíte kupón na 10 dní. Roční se tedy vyplatí už v momentě kdy potřebujete po dálnici projet ročně alespoň 5×. 50% eko-slevu pak mají majitelé vozů s pohony na zemní plyn nebo biometan.

  • Hned na úvodní stránce si vyberete příslušný kupón, kliknete na přerostlé tlačítko „Koupit“.
  • Kód země necháte v našem případě pravděpodobně zaškrtnutý na „CZ“.
  • Do příslušného rámečku nadatlujete SPZ vozu. pro který chcete kupón koupit.
  • Začátek platnosti známky tedy pokud nepotřebujete začít jezdit po dálnici hned a nemáte kupón za 2020 můžete zadat až od zmíněného 1.2.2021
  • Pokud vaše auto jezdí na biopalivo, tak můžete zaškrtnout zaškrtávátko „Vozidlo je poháněno zemním plynem nebo biometanem“. Tím se vám cena sníží ihned automaticky na polovinu.
  • Do kontaktních údajů zadáte příslušný e-mail a můžete si zaškrtnout, zda chcete před vypršením dálničního kupónu zaslat upozornění.
  • Platit můžete buď ihned kartou online a známka začne platit okamžitě nebo převodem, kdy si počkáte, než se mezi sebou banky domluví a částku si předají. S podmínkami úhrady musíte „dobrovolně“ souhlasit, jinak si známku nekoupíte.
  • Zaplatíte jednoduše platební branou jako na jakémkoli jiném e-shopu nebo vám přijdou platební údaje na váš e-mail a zobrazí se i na poslední obrazovce objednávky.
  • Od připsání částky na účet státu je vaše vozidlo způsobilé k provozu na dálnici.
  • Pokud nezaplatíte do dne, od kterého jste si zaškrtli platnost známky, objednávka se sama zruší.

Takhle jednoduché to je. Dá se to tedy srovnat s nákupem zboží na jakémkoli jiném moderním e-shopu. Není tam nic nesrozumitelného, ani se nedá úplně snadno udělat krok vedle. Pokyny jsou napsané docela přehledně, konkrétně a jednoduše. Nezapomeňte, že od 1.2.2021 je za nesundanou loňskou známku z čelního okna pokuta.

Mohlo by se vám líbit