Rady a tipy

5 nejčastějších chyb při mytí auta

single-image

Umýt auto můžeme každý po svém. Někdo využije automatickou myčku na auta, jiný dá přednost ručnímu mytí. Pojďme se podívat, jakým věcem se vyvarovat pro dokonalé umytí svého “miláčka”.

1. Volba špatného náčiní a prostředků
Potřebujete umýt auto, nejlépe rychle, levně a vlastně čímkoliv, co je zrovna po ruce. V garáži máte košťátko, houbu a zbytek nějakého postaršího saponátu. Takovéto čištění auta však může zanechat stopy v podobě drobných škrábanců, které má obvykle na svědomí houba, do níž se jemné nečistoty zachytávají a kvůli jejímu hladkému povrchu mohou vystouplé částečky automobil poškrábat. Vhodnější je použití žínky z mikrovlákna. Špatně zvolený čisticí prostředek (na nádobí a podobně) může svou silou odstranit vosk z karoserie. Je určitě vhodné zvolit prostředek mnohem méně agresivní, nejlépe sáhnout přímo po auto šamponu.

Při mytí auta není dobré používat pouze jeden kýbl s vodou. Aby se žínka co nejvíce vyčistila, je dobré ji nejdříve proprat v jednom kyblíku, v němž bude po pár vymáchání voda špinavější. Žínka se tímto zbaví nejhrubších nečistot. Poté ji vymácháme v kyblíku druhém, do kterého je zpravidla přidáván šampon, žínka je nyní osvobozena i od jemnějších nečistot a připravena k použití.

K mytí auta je též vhodné využívat síly vysokotlakého čističe, při jehož užívání nedochází k žádnému kontaktu s povrchem auta. Nečistoty jsou smývány pouze vodou a šamponem. Nicméně, samotná “wapka” bohužel nestačí.

2. Vystačím si pouze s Wapkou
Ačkoliv je vysokotlaký čistič velmi výkonný, nedokáže zázraky. Pokud využíváte k mytí Vašeho automobilu pouze vodu a tlak, můžete si být jisti, že po umytí a následném uschnutí vozu zbylé nečistoty opět vyjdou na povrch.

3. Mytí pouze viditelných částí auta
Důležité je, aby auto bylo čisté na pohled. Protože kdo by u Vašeho auta zkoumal, jestli máte čisté víko od nádrže nebo podběhy? Další častá chyba, nejčastěji způsobená úsporou času, peněz a tak dále. Pokud se auto rozhodnete vyčistit, věnujte pozornost všem jeho záhybům. Bude Vám za to vděčné. Můžete tím předcházet vzniku koroze (zapadané listí, chemie z ošetřování silnic apod.) a také předejít faux pas, kdy při otevření dveří Vašeho na pohled nablýskaného sporťáku vykoukne velice znečištěný práh.

4. Jedna žínka na kola i auto
“Nebudu přeci špinit další žínku.” V tomto případě se opravdu vyplatí vystoupit z komfortní zóny a pořídit si žínky dvě. Anebo místo druhé žínky, nějaký měkký kartáč na kola, která nejsou zdaleka tak náchylná k odření. Využíváním dvou čistících nástrojů se výrazně eliminuje riziko poškrábání laku Vašeho auta. Na kolech se vyskytuje nejvíce pevných částic, které jsou pouhým okem mnohdy neviditelné, přesto dokáží ničit.

5. Samovolné schnutí
Jelikož je voda plná minerálů, zanechává stopy. Buď stopy v podobě zaschlých kapek, a nebo, pokud je voda v dané lokalitě na minerály bohatší, v podobě celých fleků. Standardně to není až taková katastrofa. Tyto nevzhlednosti upoutají naši pozornost především, pokud se na vozidlo podíváme pod konkrétním úhlem. Nicméně, vždy je lepší automobil po pracném umytí vysušit. Výsledek za to s jistotou stojí.

Mohlo by se vám líbit