Technika

Katalyzátor – co to je a jak ho čistit?

single-image

Co je katalyzátor – Katalyzátor je nezbytnou součástí automobilu! Je uložený co nejblíže motoru aby dosahovala alespoň úrovně 300 C. Vysoká teplota je důležitá pro správné spalování škodlivých látek uvnitř katalyzátoru. Katalyzátor má za úkol snižovat množství emisí, které vznikají při spalování nafty či benzínu. Škodlivé látky z výfukových plynů přichází uvnitř katalyzátoru do kontaktu se vzácnými kovy , které se rozkládají a do ovzduší vypouštějí o poznání méně škodlivé zbytky plynů.

Zanesený katalyzátor – Stejně tak jako ostatní součástí vozu nejsou věčné tak ani katalyzátor nevydrží věčnost. Při špatné údržbě se výrazně snižuje stav životnosti katalyzátoru , ale také celkově motoru. Katalyzátor ovlivňuje mnoho faktorů. Například : počet krátkých tras , při které se katalyzátor nestihne dostatečně zahřát a karbonové úsady se nalepí na vnitřek katalyzátoru a mohou snížit jeho funkci. Celková výdrž katalyzátoru je 130 000km.

Jak vyčistit katalyzátor
Mechanickou cestou – koupit si drahé přípravky , pracně vymontovat katalyzátor z vozidla a urputně se snažit dostat do titěrných prostor , ze kterých je potřeba nalepený karbon odstranit.
Jednodušší způsob – Obětováním 60minut svého času docílíte klidného chodu motoru , klidného startování a nižší spotřeby. Dokonalé vyčištění motoru a jeho součástí včetně zaneseného katalyzátoru dostanete dekarbonizací motoru vodíkem.

Cena katalyzátoru – Cena se pohybuje v rozmezí od 5000 do 30 000kč.

Mohlo by se vám líbit