Elektromobily

Audi Grandsphere bude předlohou pro elektrickou verzi A8

single-image

Automobilka Audi plánuje zrealizovat výrobu futuristického konceptu Grandsphere. Šéf designu Marc Lichte potvrdil, že tento oceňovaný vůz poslouží jako předloha a přímá inspirace pro nově připravované Audi A8 e-tron. Tento model můžete očekávat na trhu v roce 2024 a bude konkurentem pro Mercedes EQS a BMW i7.

Lichte dodal, že vozy sice nebudou úplně totožné, ale nová Audi A8 e-tron bude svým vzhledem značně podobná konceptu Grandsphere. Je jasné, že automobilka Audi nemůže do sériového auta implementovat vše z konceptu. Proto je více než jisté, že většina extravagantních prvků se zjednoduší nebo zmizí. U vozu bude třeba zvýšit střechu, zmenšit kola a přidat silnější sloupky kvůli bezpečnosti cestujících.

Z kabiny vozu zmizí také mnoho dalších prvků. Zatahovací pedály a volant pro autonomní jízdu, květináč uprostřed středové konzole, zadní sedadla ve stylu pohovky nebo projektory nahrazující obrazovku budou odstraněny. Nová Audi A8 bude jezdit na sdílené platformě PPE (Premium Platform Electric), která je zaměřená na elektroautomobily a společně ji vyvinuly Porsche a Audi.

Koncept Grandsphere byl představen jako vozidlo, které redefinuje luxus a komfort. Má minimalistický design s čistými liniemi, které dodávají vozu elegantní a futuristický vzhled. Audi se zaměřilo na vytvoření prostorného interiéru, který nabízí maximální komfort a flexibilitu. Kromě toho koncept zahrnuje pokročilé technologie autonomního řízení, které umožňují řidiči plně se věnovat jiným činnostem během jízdy.

Audi A8 e-tron bude poháněna elektrickým motorem, který poskytne vysoký výkon a dlouhý dojezd. Platforma PPE umožňuje použití velkých baterií, které by měly zaručit dojezd přes 500 kilometrů na jedno nabití. Kromě toho bude vozidlo podporovat rychlé nabíjení, které umožní dobít baterii na 80 % kapacity za méně než 30 minut.

Nová Audi A8 e-tron bude přímým konkurentem pro další luxusní elektrické sedany na trhu, jako jsou Mercedes EQS a BMW i7. Tyto modely se vyznačují vysokým výkonem, dlouhým dojezdem a pokročilými technologiemi. Mercedes EQS nabízí dojezd až 770 km na jedno nabití a je vybaven nejmodernějšími asistenčními systémy. BMW i7 se zaměřuje na kombinaci sportovního výkonu a luxusu, s dojezdem přes 600 km a podporou rychlého nabíjení.

Audi A8 e-tron představuje krok vpřed v oblasti elektrických vozidel. Společnost Audi se zavázala k postupnému přechodu na elektrický pohon a plánuje do roku 2030 nabízet výhradně elektrická vozidla. Tento krok je součástí širší strategie udržitelnosti, která zahrnuje snižování emisí a zvyšování efektivity výroby.

Aktuální generace Audi A8 bude poslední, kterou lze pořídit se spalovacím motorem. Přechod na elektrický pohon je v souladu s globálními trendy a požadavky na snížení emisí CO2. Audi se tak připojuje k dalším automobilkám, které se snaží o udržitelnou budoucnost dopravy.

Audi Grandsphere slouží jako inspirace pro budoucnost luxusních elektrických vozidel. Nová Audi A8 e-tron přinese pokročilé technologie, vysoký výkon a luxusní design, který bude konkurovat nejlepším na trhu. S přechodem na elektrický pohon Audi ukazuje svou vizi udržitelné a inovativní budoucnosti dopravy. Tento model bude důležitým krokem v evoluci značky a přispěje k formování budoucnosti automobilového průmyslu.

Mohlo by se vám líbit