Elektromobily Zajímavosti

Bohatství Elona Muska

single-image

Šílenství kolem automobilky Tesly zatím nezná mezí a jejich raketový nárůst akcí jde ruku v ruce s posunem Elona Muska ve společnosti miliardářů. Tento měsíc se Musk dostal před Warrena Buffeta a Steva Ballnera. Jeho jmění sčítá 74 miliard dolarů a je pátým nejbohatším člověkem v žebříčku amerického Forbes.

Firmy ve kterých zastává pozici výkonného ředitele – Tesla a SpaceX na akciových trzích strmě rostou už od března tohoto roku. V posledních dnech posílili o dalších 9,5 procenta a od konce června dokonce zaznamenali nárůst o 60%. A pozor za rok 2020 téměř o 300 procent!V posledních týdnech jste mohli zaznamenat zprávu o tržní kapitalizaci Tesly 304,5 miliardy dolarů,což z ní udělalo nejhodnotnější automobilku světa. Ještě v březnu byla Tesla na 31 příčce a těsně pod 25 miliardami dolarů.

Jmění Elona Muska se však od té doby téměř ztrojnásobilo a skočilo na 74,2 miliardy dolarů. Musk vlastní 21 procent akcií Tesly, ale více než polovina jeho podílu je zastavena za poskytnuté půjčky, což Forbes ve svém výpočtu zohlednil.

Otázkou je reálná hodnota automobilky Tesla. Na to upozorňuje i řada investorů, kteří považují akcie Tesly za nadhodnocené. Nabízí se několik výmluvných srovnání: v prvním čtvrtletí tohoto roku Tesla vyrobila 103 tisíc vozidel, zatímco Toyota jich za stejné období 2,4 milionu prodala, a loni dosáhly americké automobilky General Motors a Ford desetkrát vyšších tržeb než Tesla.

Mohlo by se vám líbit