Cestování Elektromobily

Obytný vůz s baterií Tesla

single-image

Obytné vozy v posledních letech zažívají renesanci a těší se stále větší oblibě. Ať už propracované vozy přímo z tovární výroby nebo podomácky upravené dodávky často mladší generace. Každý má jiné priority, někdo nízké pořizovací náklady, další luxusní vybavení nebo technologické vybavení. Některé obytné vozy disponují pouze nezávislým topením, jiné předzahrádkou a grilem.

Svým vybavením zaujímavá výsostné postavení specializovaný Fiat Ducato – v USA Ram ProMaster a to hlavně energetickou nezávislostí, která je alfou a omegou obytných vozů. Americká společnost Ready.Set.Van nabízí zákazníkům vše, co je pro dlouhý pobyt ve voze potřeba. Hlavní předností je bateriový systém od výrobce Tesla ukrytý v podlaze vozu. Narozdíl od elektromobilů se tento systém nestará o pohon dodávky.

Kapacita baterie je 5,2 kWh a slouží k provozu všech spotřebičů – ohřívače vody, indukční varné desky, lednice, klimatizace a osvětlení. Výdrž baterie v plném režimu je asi 5 hodin. Pomocí alternátoru se baterie při jízdě plně dobije, případně je možné i klasické dobití ze zásuvky. Další možností jsou střešní solární panely. Kombinace těchto dvou energetických zdrojů zajistí cestovatelů, takřka neomezenou svobodu. Vedle zmíněné indukční varné desky, lednice a solárních panelů nechybí ve voze sprcha, toaleta, pohodlná dvoulůžková postel a venkovní sprcha.

A kolik celé přestavba stojí? Pořídí se od 860 tisíc korun v základním balíčku Basecamp. V ceně samozřejmě není dodávka, ohřívač vody a integrovaná sprcha – ty pořídíte za dalších 217 tisíc korun s balíčkem Basecamp Plus. Přestavbu je možné aplikovat na vozy Fiat Ducato, Mercedes-Benz Sprinter nebo Ford Transit. Koupě kompletní dodávky od společnosti Ready.Set.Van Vás vyjde na 70 tisíc dolarů, tedy 1 790 000 Kč. Možností k úpravě je ještě několik včetně velikosti baterií.

Mohlo by se vám líbit