Elektromobily Technika

Autopilot od Tesly

single-image

Automobilka Tesla je asi největším inovátorem ve svém oboru a spíše než klasickou automobilkou je vývojářem technologií.

Vedle nových modelů, které se vymykají běžným trendům a pokrocích v elektromobilitě, je Tesla hlavním motorem v honbě za automatizací ve vozech. Autonomní řízení Tesly udivuje po celém světě. Denně ho využívá tisíce majítelů některého z modelů Tesly. Vedle velké skupiny obdivovatelů je i druhá strana několika odborníků, kteří s Teslou v této problematice nejsou za jedno. Každé selhání autopilota je okamžitě rozbuškou vášnivé debaty.

Tesla zveřejnila nové video, kde ukazuje, jak její autopilot vnímá svět kolem sebe. Automobilka se už desátou verzí software blíží velkému cíli, kdy bude autopilot v řízení plně autonomní.

Video

Ve videu můžete vidět práci desítek kamer, senzorů a radarů. Ty neustále mapují okolí a předávají informace do řídícího systému vozu. Ten díky tomu vnímá dopravní značky, obrubníky, chodce, vozy a hlavně silnici. Automobilka mapuje chování všech účastníků provozu, aby software dokázal predikovat hrozící nebezpečí na základě zkušeností vycházející z konkrétních situací.

Tesla vyhodnocuje vzdálenost od překážek, ale i stav silnice a podle okolností přizpůsobuje bezpečnou vzdálenost vozu. Podobné systémy vyvíjí i špičkové automobilky jako Audi nebo Mercedes. Elektronika v minulosti měla velké problémy s vyhodnocením nepředvidatelných události. Například s poletujícím igelitovým sáčkem nebo se skupinou žen s kočárkem. To už by ale poslední verze autopilota Tesly měla zvládnout a nabídnout plnohodnotného řidiče.

Mohlo by se vám líbit