Elektromobily Zajímavosti

Akcie Tesly rostou a už je nejhodnotnější automobilkou

single-image

V posledních dnech zažila burza v automobilovém segmentu několik rozruchů. První měla na svědomí automobilka Nikola. Konkurent známé Tesly zabodovala mezi investory a během chvíle vystřelila její hodnota na 26 miliard dolarů. Druhý poprask způsobila samotná Tesla, kdy strmý růst akcií zařídila vyhlášení výsledků prodejů modelu 3 na čínském trhu a také zřejmě nechtěné odhalení produkční verze nákladního automobilu Semi.

Ten pomalu míří do výrobních linek a Semi už má za následek posunutí tržní ceny kalifornské automobilky na 187 miliard dolarů. Tesla na akciovém trhu poprvé překročila hodnotu 1 000 dolarů za kus. Vzhledem k tomu, že Tesla stále není celosvětovou automobilkou a navíc je značně specifická a zaměřená, obrovský úspěch.

Dosud byla s hodnotou okolo 179 miliard dolarů nejhodnotnější automobilkou japonská Toyota. Tu mimo jiné ovlivnila i krize posledních měsíce a výrazný propad prodeje vozů. Teslu navíc na první pozici dostalo i další odvětví jejího podnikání a to její solární divize, která se soustředí na výrobu solárních střešních panelů a dobíjecích stanic pro elektromobily a domácnosti.

Mohlo by se vám líbit