Elektromobily Technika

Jak nabíjet elektromobil? Aneb druhy nabíječek.

single-image

Jak si vybrat nabíječku pro elektromobil? Pokud máte elektromobil nebo o něm uvažujete, jistě vás zajímá, jak a kde ho můžete nabít. Existují různé typy nabíječek pro elektromobily, které se liší výkonem, cenou a dostupností. Podívejme se na ně podrobněji.

Domácí zásuvky
Nejjednodušší a nejlevnější způsob, jak nabít elektromobil, je použít běžnou domácí zásuvku. Stačí mít kabel typu 2, který je kompatibilní s většinou elektrických vozidel a nabíjecích stanic na střídavý proud v Evropě. Tyto stanice najdete například na veřejných parkovištích, v centrech měst nebo před supermarkety, kde můžete někdy nabíjet i zdarma. Tento způsob je vhodný pro dlouhodobé parkování, protože nabíjení je pomalé. Výkon domácí zásuvky je obvykle kolem 3 kWh, takže i malá baterie se nabije za několik hodin. S velkou baterií byste museli nechat auto zapojené např. přes noc. Pokud tedy často jezdíte na delší trasy, možná budete potřebovat rychlejší řešení.

Průmyslové zásuvky
Další možností je použít průmyslovou zásuvku, kterou můžete mít doma nebo v garáži. Tento typ zásuvky poznáte podle červené barvy a velkých rozměrů. Má 5 kolíků a 16 nebo 32 ampérových uzávěrů. Může být jednofázová nebo třífázová. Důležitý je také maximální výstupní výkon vaší autonabíječky, který určuje rychlost nabíjení. Pro připojení k vozu se používá stejný kabel typu 2 jako u domácích zásuvek, ale někdy se může hodit i kabel typu 1 s jiným uspořádáním kolíků. Průmyslové zásuvky najdete také na veřejných místech jako jsou parkoviště nebo náměstí. Výhodou tohoto způsobu je rychlejší nabíjení, které dokáže naplnit většinu baterií během několika hodin. Pokud tedy zapojíte auto přes noc do garáže, ráno by mělo být plně nabité.

Rychlonabíječky
Nejrychlejší a nejdražší způsob, jak nabít elektromobil, je použít rychlonabíječku, která se také nazývá supercharger. Tato nabíječka dodává stejnosměrný proud přímo do baterie vozu a může ji naplnit za méně než hodinu. K připojení se používá speciální konektor CCS nebo CHAdeMO (hlavně pro japonská auta). Výkon rychlonabíječky může dosahovat až 50 kW. Rychlonabíječky najdete na dálnicích, benzínových stanicích nebo u některých prodejců elektromobilů. Tento způsob je ideální pro cestování na dlouhé vzdálenosti, kdy potřebujete rychle doplnit energii. Nevýhodou je vysoká cena elektřiny, která může být několikanásobně vyšší než u pomalejších nabíječek.

Závěr
Jak vidíte, nabíjení elektromobilu není tak složité, jak se může zdát. Stačí si vybrat typ nabíječky, který vám nejlépe vyhovuje podle vašich potřeb a možností. Ať už si zvolíte domácí zásuvku, průmyslovou zásuvku nebo rychlonabíječku, budete si moci užít výhod elektromobility bez starostí.

Mohlo by se vám líbit