Elektromobily Technika

Jsou elektromobily bezpečné?

single-image

V aktuální době, kdy nastupuje po sto letech nová (ne tak úplně) technologie elektromobility, koluje okolo tématu mnoho fám a mýtů. Dnes se pojďme podívat na ty, co se motají kolem bezpečnosti elektromobilů.

Zaslechli jsme, že elektromobil se může sám vznítit, nebo že při nehodě každopádně uhoříte. Ano, to se stane. Ale pravděpodobnost je statisticky nižší, než když se vám stane to stejné v konvenčním autě. Problém je spíše v tom, že u elektromobilu se jedno vznícení dostane do médií vždycky, kdežto uhořelá spalovací auta už nikdo ani nepočítá.

Ve skutečnosti se tento problém stává velice zřídka, protože problém s bateriemi, které se po kontaktu se vzduchem zahřívají na vysoké teploty a mohou způsobit problém výrobci dávno znají a tak už mají v praxi uvedenou řadu způsobů, jak toto riziko minimalizovat nebo mu úplně zabránit. Daleko častěji je problém u zaznamenaných případů spíše externí, tedy ve špatné rozvodové síti nebo kabelech. A baterie v podvozku elektromobilu jsou vlastně na tom nejbezpečnějším místě. Jsou zabalené ve velice odolných klecích a ještě rozdělené na segmenty, takže v celku je pravděpodobnost jejich vznícení při nehodě nižší, než třeba u benzínové nádrže. Díky pevné konstrukci bateriových klecí se naopak ohromně zvyšuje odolnost celého vozu, což by mohl potvrdit i nejeden veleúspěšný hokejista.

Automobilky pod tlakem společnosti a státních aparátů bezpečnost automobilů neustále vylepšují a posunují na další úrovně. Proto je asi nemístné se bát neopodstatněných mýtů o samovzplanutí nebo dokonce o probíjení či nemožnosti jízdy v dešti a návštěv automyčky. To už je opravdu absolutně mimo naše chápání. Ano, samozřejmě vlastnit elektromobil neznamená 100% šanci, že se nic nestane, ale také bychom toto riziko neradi zveličovali dál, než je nutné. Koneckonců u většiny spalovacích aut se doporučuje vozit uvnitř hasičák. A nezapomeňme, že elektromobily nejsou z těch starších technologií a mají už zabudovanou celou řadu automatických a autonomních systémů, které hlídají spoustu věcí aby tak minimalizovaly možnost nehody.

Mohlo by se vám líbit