Auta Historie Zajímavosti

Dodge Challenger – The Black Ghost

single-image

Všichni američané žijí osmiválcovými muscle cars a už v šedesátých letech si majitelé těchto aut užívali jejich sílu, když v noci závodili v ulicích. Ale v tom se jednou objevil „The Black Ghost“ (černý duch), který drtil všechny konkurenty a nikdo nikdy nezjistil, kdo seděl za volantem. Identitu neporazitelného řidiče černého Challengeru se Američané dozvěděli teprve nedávno.

Obrovský osmiválec bublá pod kapotou, když konečně padne zelená a tajmený Challenger začíná zrychlovat za doprovodu burácení a pískání zadních pneumatik. Záhadný Challenger opakovaně poráží všechny soupeře, kteří měli odvahu se mu postavit. Za další okamžik už se ztrácí ve tmě a poražení přemýšlí, kdo vlastně řídil onen záhadný vůz.

Někteří si myslí, že je to filmový příběh, ale opak je pravdou a po dlouhých desetiletích znovu ožil. V roce 2015 kdy zemřel Godfrey Qualls, který byl majitelem černého Challengeru se slavná legenda znovu dostala na povrch. Když se objevila první zpráva o znovuoživení vozu, automobiloví nadšenci si uvědomovali, jaká ikona znovu ožívá. Muž, který stál na obou stranách zákona, ve dne byl policejním strážníkem a v noci ilegálním závodníkem.

Godfrey pocházel z Detroitu a v roce 1964 byl povolán do americké armády, kde se nakonec ukázalo, že je velmi schopný voják. Spolu se svou tehdejší divizí sehrál velmi důležitou roli v boji proti komunistickému odporu. Bohužel jak se občas v armádě stává, ani on se nevyhnul vážnému zranění, které utrpěl při útoku granátem. Americká armáda ho za jeho zásluhy ocenila Purpurovým srdcem a po čestném propuštění se Godfrey vrátil zpět do svého rodného města. Poté začal pracovat jako policista na dopravním oddělení. Během jeho celoživotní služby použil zbraň pouze jednou. Většinu času trávil vypisováním pokut za nedodržování rychlosti. Kolegové na něj vzpomínají jako na strážníka, který nikdy nepřekročil nejvyšší povolenou rychlost.

V šedesátých letech se rozhodl pro nákup nového auta a při vyplňování objednávkového listu od prodejce Dodge zřejmě vůbec netušil že zrovna vytváří významnou legendu všech amerických muscle cars. Godfrey si udělal radost novým Dodgem Chalenger R/T SE z roku 1970 a už tehdy moc dobře věděl, k čemu bude takhle silnou „ameriku“ využívat. Začal se hned užívat kouzla a adrenalinu, které přinášely pouliční závody. Ze služby jezdil rovnou závodit a po závodu zase zmizel pod rouškou tmy. V roce 1976 své černé monstrum zaparkoval a už s ním nikdy nevyjel. Závodnická komunita se tak nikdy nedozvěděla, kdo řídí onu neporazitelnou bestii, která jim dávala v ulicích pořádně zabrat. Vždy přijel, zvítězil a zase pod rouškou noci zmizel.

S neporazitelnou legendou přezdívanou „The Black Ghost“ znovu vyjel až po pár letech na svět syn Gregory, který ho zdědil po svém otci. Challenger R/T SE s nejvýkonnějším V8 je dodnes kompletně originální, včetně původního laku, motoru, který nebyl nikdy opravovaný a v původně čalouněném interiéru. Toto auto je jednou z nejžádanějších „amerik“ vůbec. Ohromující bourák, který je provázen fascinujícím příběhem válečného veterána a policisty žijícího na obou stranách zákona.

Mohlo by se vám líbit