Elektromobily Zajímavosti

Je automobilka Nikola budoucnost? A co na to Tesla?

single-image

Je to deset let co světlo světa burzy spatřila nová automobilka pojmenovaná po slavném srbském vynálezci – Tesla. V posledních dnech rozvířila vody další automobilka. Automotto startup, pojmenovaná po stejné osobě, ale použito tentokrát bylo křestní jméno Nikola. Jak tomu často bývá, podobné firmy si nemohou přijít na jméno.

Novější automotive startup Nikola Motor Corporation z amerického Phoenixu už několik let vidí svou prioritu v nákladní dopravě a hlavně, bezemisní verzi. Za šest let existence představila koncepty elektrotahačů kombinovaných s vodíkem Nikola One, Two a Tre. A právě ty jsou jedním z největších svárů mezi Nikolou a Teslou, protože koncepty Tesly jsou podobné truckům Semi od Tesly. Nikola chce rozšířit i svou působnost do SUV segmentu v němž by měl hrát hlavní roli vodík. To je naopak nejdůležitější prvek, který bude Teslu a Nikolu oddělovat. Starší firma sází na elektrický pohon a Nikola na vodík.

Dalším rozdílem mezi firmami s obrovskými ambicemi je jejich výrobní strategie. Elon Musk veškerou výrobu a vývoj technologii drží pod svou střechou. Naopak Nikola se rozhodla vydat cestou spolupráce s dalšími partnery. Automobilka se domluvila například s Boschem, který jí vyrábí klíčové komponenty, a evropská firma CHNI pak automobilce od příštího roku začne v německé továrně vyrábět baterie pro trucky Tre.

Mohlo by se vám líbit