Technika

Co je to Isofix?

single-image

Isofix je systém pevného ukotvení, který se nachází na obou zadních sedadlech a často také na sedadle spolujezdce. Systém poznáte podle speciálních klipů, což jsou pevné spojovací body, které zajišťují bezpečné spojení mezi vozidlem a dětskou sedačkou. Zda je váš vůz vybaven systémem Isofix, zjistíte vyhledáním odpovídajícího loga nebo symbolu dětské sedačky Isofix na krajních zadních sedadlech, zvednutím jejich čalounění nebo pouhým pohledem do návodu k vozidlu.

Od začátku nového tisíciletí je tímto systémem vybavena většina osobních automobilů, a to z dobrého důvodu. Isofix je doporučován a schválen nejen výrobci automobilů a dětských sedaček, ale také nezávislými odborníky a jeho účinnost je dále podpořena výzkumy.
Ale kde se bere vysoká spolehlivost tohoto upevnění autosedačky? Největší výhodou systému je bezesporu nízká chybovost. Ve zvláště stresových a naléhavých situacích se může náhodně stát, že sedačka nebo dětská sedačka nejsou správně na svém místě, což způsobí jejich pohyb během jízdy. Vychýlená poloha znamená, že v případě nárazu nebo prudkého brzdění nemůže bezpečnostní pás optimálně absorbovat sílu nárazu a je zatížen pouze jednostranně. To může způsobit vážné zranění dítěte nebo v horším případě vytáhnout dítě ze sedačky úplně. Pevné spojení mezi zadním sedadlem a dětskou sedačkou má však ještě jednu velkou výhodu. Díky pevnému spojení tvoří dětská autosedačka a vozidlo jeden celek a jsou tedy schopny přenášet brzdnou sílu rovnoměrně, na rozdíl od bezpečnostního pásu, který ponechává prostor pro volný pohyb.

Co dalšího bych měl vědět o autosedačkách ve vozu a systému Isofix?;
Přemýšleli jste někdy, jak vybrat správnou autosedačku pro vaše dítě? Existuje několik základních pravidel, kterými se můžete řídit. Důležitý je věk a váha vašeho dítěte. Zhruba řečeno rozlišujeme 5 skupin, které určují, zda se vyplatí pořizovat autosedačku pro dítě nebo zda je stávající autosedačka stále dostačující. A tato doporučení nejsou bezvýznamná, protože každé sedadlo se speciální konstrukcí je vhodné pouze pro určité velikosti. Pokud například hlava vašeho dítěte přesahuje nad krk sedačky, je zjevně příliš malá a jedinou možností je pořídit dobrou autosedačku. Na druhou stranu předčasný nákup autosedačky může zatěžovat záda dítěte, a pokud se nemůže posadit delší dobu, může se zranit i při lehkém brzdění kvůli popruhům. Ujistěte se tedy, že pro své dítě kupujete správnou velikost a váhu, a pokud máte pochybnosti, poraďte se s nezávislým odborníkem.

Slyšeli jste, že když připevníte dětskou autosedačku s isofixem, nemusíte kolem ní utahovat pás? Bohužel je to pravda jen částečně a i zde je třeba být opatrný. Co se týče kojeneckých vajíček, existují i modely, které nevyžadují bezpečnostní pás, ale najdou se mezi nimi výjimky, proto je třeba nahlédnout do dokumentace daného produktu. Jakmile celková hmotnost sedačky a vašeho dítěte překročí určitou mez, je použití bezpečnostního pásu nezbytné, aby byl malý spolujezdec a celá sedačka správně zajištěna.

Mohlo by se vám líbit