Rady a tipy

Příprava vozu na jaro – důležité kroky pro bezpečnou jarní jízdu

single-image

Jaro je tu a s ním přichází čas nejen na úklid domácnosti, ale také na přípravu vašeho vozu na novou sezónu. Zde je strukturovaný průvodce důležitými kroky, které byste měli provést, aby váš automobil byl připraven na jarní cesty.

Kontrola světel
Světla hrají klíčovou roli ve vaší bezpečnosti na silnici. Vyměňte žárovky, které nejsou v pořádku, a ujistěte se, že všechna světla na vašem voze fungují správně. U některých modelů aut může být výměna žárovek složitější, proto buďte připraveni na možné výzvy.

Stav akumulátoru
I když stav akumulátoru není vždy zjevný na první pohled, je důležité zjistit, zda je v pořádku. Pokud nemáte doma zátěžový měřič, navštivte svého mechanika, který provede kontrolu stavu baterie.

Kontrola kapalin a olejů
Jaro je ideálním časem na průzkum všech kapalin a olejů ve vašem voze. Moderní vozidla mají systém upozornění na nedostatek kapalin, ale u starších vozů je důležité provést kontrolu sami.

Diagnostika
Automobily jsou stále sofistikovanější, což znamená, že vám mohou hlásit různé závady. Nicméně, některé z nich mohou být stále záhadou pro běžného řidiče. Pro jistotu nechte provést diagnostiku vašeho vozu u profesionálního servisu, který vám poskytne potřebné rady a doporučení.

Platnost technické kontroly
Nezapomeňte na pravidelnou technickou kontrolu (STK), která je povinná pro všechny majitele vozidel. Na jaře si zkontrolujte platnost známky na SPZ a zajistěte si včasnou návštěvu STK.

Kontrola výbavy vozu
Důležitou součástí přípravy vozu je také kontrola výbavy, která by měla být v autě vždy k dispozici. Zkontrolujte přítomnost reflexní vesty, trojúhelníku a lékárničky. Nezapomeňte, že platnost lékárničky je obvykle pouze čtyři roky, a za jízdu s prošlou lékárničkou hrozí pokuta až 2000 Kč.

S dodržením těchto kroků zajistíte, že váš vůz bude připraven na jarní provoz a vy se budete cítit bezpečněji na silnici. Bezpečnou a příjemnou jízdu!

Mohlo by se vám líbit