Zajímavosti

Honem To Prodej! Aneb co znamenají jednotlivé automobilové zkratky?

single-image

Jak už název prozrazuje, tak v článku si přiblížíme ty asi nejčastější zkratky, se kterými se můžeme u aut setkat.

SRT
Zkratka SRT je spojena především s auty od automobilky Dodge. Je to zkratka pro slova Street Racing Technology. Označení se používá pro vozy, ve kterých bychom našli výkonnější a silnější motorizace. Kromě Dodge toto označení využívá ještě značka Jeep a Chrysler.

GT
Asi jedna z nejznámějších zkratek, jenž se používá hlavně u automobilu ve sportovním ražení, určené pro delší přejezdy. Z toho pak vychází právě zkratka Gran Turisimo. Ovšem u jednotlivých modelů se to může opět lišit. U automobilky Porsche bychom nalezli GTS, čili Gran Turisimo Sport. Nisan GT-R ve významu Gran Turisimo Racing. U BMW to zas je označení u modelové řady 2 pro označení Gran Tourer. Zkratku GTI poprvé použil Volkswagen u svého modelu Golf. Převzali ji však třeba i Peugeot. Označují tím sportovně laděné vozy s benzinovými motory se vstřikováním.

RS
Zkratku RS si snad asi každý okamžitě spojí s vozy automobilky Škoda, a to konkrétně s modelem Octavia. Ovšem není to jedinou variantou. Toto označení používá spousta výrobců. Zkratka se opět týká sportovně laděných verzí. Pod zkratkou se skrývá význam Rallye Sport. U německých automobilek jde konkrétně o o RennSport, čili motorsport. Asi nejzvláštnější užití této zkratky použila automobilka Renault. Tak se tím prezentuje jako Renault Sport.

AMG
AMG je proslaveno jakožto sportovní divize u automobilky Mercedes-Benz. Jedná se o první písmena příjmení zakladatelů této společnosti v roce 1967, a to Aufrecht, Melcher, Grosaspach. AMG působilo zprvu jako samostatná společnost. Po čase se společnost spojila s Mercedesem a dnes se tato zkratka využívá pro nejsilnější motory automobilky.

C-HR
Tuto zkratku bychom našli především u automobilky Toyota, ale lze se s ní setkat i u jiných výrobců. U Toyoty tato zkratka označuje vozy jako Coupé High Rider – tedy zvýšené kupé nebo Cross Hybrid Revolution.

HTP
Tuto zkratku bychom našli u řady výrobců automobilů. Jde o označení High Torque Performance. Volně přeloženo – motor s vysokým točivým momentem. Příznivé hodnoty točivého momentu jsou dosahovány již při nízkých otáčkách.

Na závěr bych snad dodal, že to bychom ani nebyli my Češi, abychom si na něco nevymysleli nějaký ten vtip. To se týká i zmiňovaných zkratek. Snad mi tedy prominete, že si jich závěrem dovolím pár uvést.

HTP – Honem To Prodej
HDi – Hodně Dalších investic
TDI – Ten Dým Ignoruj
SDI – Stále Dobrý Inventář
RS – Rychlý Saze/Rychlá Smrt
atd.

Mohlo by se vám líbit