Rady a tipy

Jaká auta vás nechají ve štychu?

single-image

Při výběru vozu hraje roli několik faktorů. Výkon, barva, typ karoserie a také spolehlivost vozu. Německý autoklub ADAC provozuje vlastní asistenční službu, která zvládá v průměru více než 10 tisíc výjezdů denně. Nejčastějším důvodem výjezdu je problém s baterií vozu. Následuje problém se systémem řízení motoru a defekt pneumatiky.

Díky jejich statistice máme možnost vybrat vozy, které neohromují spolehlivostí. Žádný model přitom podle výsledků není vysloveně špatný napříč všemi modelovými roky, najdou se ale ty, u nichž lze objevit vysloveně špatné ročníky, a také ty, které vykazují dobrá čísla nehledě na stáří. Mezi takové patří třeba Toyota Yaris, Toyota Aygo, Mini, Mercedes třídy A nebo BMW X3.

Naopak mezi vozy na které je radno si dát pozor patří Smart forfour a fortwo, roky 2015, 2016. Problém je baterie a startér. Oblibě se u nás těší malý Fiat 500, varianty z roku 2014 a 2015 mívají vadné baterie a táhla na převodovce. Velmi ostrou kampaní proti Škodovce, se velká části Čechů znelíbila Hyundai. Její i20 a i30 z rozmezí roků 2010-2014 dělají problém baterie, zapalovací svíčky a spínací skříňka. Naopak nová generace i30 je nadprůměrně spolehlivá. Baterie a filtr pevných částic zlobí i SUV Ford Kuga z roku 2012.

Kiu Cee´d z rozmezí roků 2011-2013 zlobí startér a jeho magnet, baterie, palivové čerpadlo a čidlo spojkového pedálu. Oblíbeným vozem v posledních letech je Kia Sportage. Pozor však na model z roku 2011. I Kia se z problému poučila a její nová generace patří mezi nejlepší vozy. Další městské SUV Nissan Qashqai má velký problém s baterií – roky 2016 a 2017.

Z luxusních značek se ve statistice objevil i Mercedes Benz třídy E z let 2010 a 2011. Pozor na elektroinstalaci baterie, startéru, spínací skříňky. I Mercedes se poučil a nová generace patří k nadprůměrným vozům.

Mohlo by se vám líbit