Technika Zajímavosti

Volvo plní slib

single-image

Už v minulosti jsme v článku upozornili na slib automobilky Volvo, že zavede rychlostní limit 180 km/h pro všechna svá nová auta. Tento slib se stal skutečností a bezpečnostní odborníci ze Švédska splnili slib, který v minulém roce dali. Zaručí to však větší bezpečí na silnicích a dálnicích a může to mít daleko větší dopad na celý autoprůmysl?

Tento slib měl důvod v palubních bezpečnostních systémech vozů Volvo, kteří svou funkčnost dokážou zaručit pouze do 180km/h. Někteří tento krok berou jako narušení své osobní svobody, ale na druhou stranu, kdy jste viděli auto, které jelo rychlostí více jak 180km/h a navíc to bylo Volvo?

Automobilka, která hrdě prohlašuje, že její prioritou je bezpečnost chce tímto krokem otevřít společenskou diskusi, právě o bezpečnosti na silnicích. „Rozhodli jsme, že není žádný důvod proč jezdit víc než 180 km/h,“ prohlásila Malin Ekholm, ředitelka centra bezpečnosti automobilky Volvo Cars. Moderní vozy už jsou plné bezpečnostních prvků od čtení značek s limitem rychlosti, adaptivních tempomatů a dalších. Proto v tom případě jde spíše o další regulaci.

Silniční bezpečnost je jednou z priorit všech evropských států, ale příliš často vede ruku v ruce s rychlostí a jejími limity. Přitom statistiky nehodovosti hovoří jasně. Na prvních příčkách bývají jako příčiny uvedeny nepřizpůsobení rychlosti podmínkám (tedy ne že jedete přes zákonný limit, ale prostě přeceníte svůj řidičský um, schopnosti auta nebo možnosti prostředí), nepozornost (když se zakoukáte nebo vám utečou myšlenky) a nevěnování se řízení (jen se podívejte, kolik lidí si za jízdy hraje s telefonem nebo dotykovým infotainmentem).

Mohlo by se vám líbit