Zajímavosti

Infotainment – dobrý sluha, ale zlý pán

single-image

Není nic pohodlnějšího, než mít na palubní desce veliký dotykový displej, který nám dokáže pomoci v nouzi, který dokáže zabavit na dlouhých cestách a bez kterého si dnes již nedokážeme představit žádná nově představená auta. Zaměříme-li se však na bezpečnost jízdy, kterou může panel infotainmentu ovlivnit, není vše, i přes všechny bezpečnostní a asistenční systémy vozidla, tak růžové.

Britská organizace IAM RoadSmart provedla šetření, ve kterém se zaměřovala na aplikace, se kterými řidič skrz infotainment za jízdy pracuje. V některých případech se ukázalo, že používání určitých funkcí dostupných například přes Apple CarPlay nebo Android Auto je více nebezpečné, než jízda pod vlivem alkoholu.

Dle výzkumu, ve kterém byla porovnávána reakční doba řidiče při používání infotainmentu za jízdy, reakční doba řidiče s 0,8 promile alkoholu, řidiče po požití marihuany a telefonujícího či smskujícího řidiče, vyšla opravdu nejhůře reakční doba řidiče, který za jízdy používá infotainment. Oproti běžnému řidiči (bez užití návykových a psychotropních látek a bez užívání mobilního zařízení za jízdy) se reakční doba prodloužila o celých 57 %. I samotné hlasové ovládání infotainmentu je velmi rozptylující, protože i tento bezkontaktní způsob ovládání snižuje reakční dobu o 30-36 %. A pro lepší porozumění naměřeným hodnotám a pro lepší porovnání, telefonující řidič bez handsfree má reakční dobu sníženou o 46 %, smskující řidič o 35 %, řidič po požití marihuany o 21 % a pod vlivem alkoholu při 0.8 promile se reakční doba řidiče snižuje o 12%.

V ideálním případě tedy nechte ovládání infotainmentu na vašem spolujezdci, případně si zastavte a vše potřebné si v infotainmentu nastavte v klidu při stojícím vozidle. Výrobci automobilů si tento problém uvědomují a instalují do automobilů hlášky, které připomínají řidičům, aby nenastavovali nic za jízdy a opravdu se plně věnovali řízení. Zbytek je pak již opravdu jen a jen na nás. Inu, kde jsou ty časy, kdy jsme si po paměti, skrz stisknutí různých tlačítek, dokázali nastavit, co potřebujeme, kdy jsme dokázali, i bez dívání se na displej, napsat zprávu na telefonu. Doba jde kupředu mílovými kroky. A my bychom měli být neustále ve střehu.

Mohlo by se vám líbit