Zajímavosti

Oranžová? Žlutá? Ano, prosím!

single-image

Máme tady podzim, období krásně zbarvených stromů. Dominanci nad zelenou přebírá především oranžová a žlutá barva. Věděli jste že má tato barva svůj význam i ve světě automobilů?

Bezpečnost
Na silnicích budete dobře vidět. Tyto dvě barvy vám sice nezaručí stoprocentní bezpečí, nicméně, na nepřehledných křižovatkách a úsecích byste s takovými barvami karoserie měli mít jistou výhodu.

Jedinečnost
Věděli jste, že aut s oranžovou nebo žlutou barvou karoserie jezdí po silnicích po celém světě pouze 1,5 % všech vozů? Tato barva je prostě jedinečná. A upoutá obvykle pozornost každého kolemjdoucího a kolemjedoucího.

Hodnota
Podle webu Iseecars, který provedl průzkum mezi 2,1 milionu aut, se stářím tří let, ohledně vývoje poklesu zůstatkové hodnoty auta v závislosti na barvě karoserie, jsou na tom žlutá a oranžová auta nejlépe. Pokles jejich hodnoty u žlutých činí 27 %, což je nejnižší pokles který byl zjištěn. Oranžová auta jsou hned v závěsu, u nich pokles činí 30,6 %. V porovnání s oranžovou barvou, nejhůře se umístila barva zlatá, kde automobil ztratil v průměru 33,9 % své hodnoty. U klasických bílých, černých a stříbrných aut činil pokles hodnoty od 32,6 do 34 %.

Sporťáci
Oranžová se pojí především se sportovními vozy jako jsou třeba automobily značky Lamborghini nebo například Corvette a proto ještě umocňuje pocit mrštnosti a svižnosti, kterým může automobil disponovat. Některé automobilky se v současné době nechávají inspirovat a oranžovou nebo žlutou barvu například transformují do něžnějšího odstínu, který následně využijí na nové modely. Řeč je například o Renaultu, který tyto barvy přidal do své palety. Zjemněnou oranžovou je možno spatřit například na novém modelu Captur.

Šíření dobré nálady
Obě tyto barvy jsou velmi příjemné na oko a dodávají nevědomky svému okolí pozitivní vibrace. Jsou to jedinečné barvy, které nepotkáváme na každém kilometru a i to nám může navodit pocit jakési momentální výjimečnosti. Kromě toho můžete udělat radost i kolemjdoucí partičce školáků, kteří v momentě vašeho projíždění kolem nich začnou šťastně křičet “žlutý auto”. Vítězem je ten, který to zvolal jako první. Dělal to každý. Notak.

Mohlo by se vám líbit