Technika

Manuální řazení pomalu ale jistě vymírá

single-image

Nemůžeme zastavit čas a pokrok je prostě pokrok. V dobách, kdy jsme my Češi jezdili v „Embéčkách“, Němci v „Broucích“ a Francouzi v „Kachnách“, jezdili lidé na druhé straně Atlantiku po širokých rovných bulvárech obrovskými kárami. V té době už disponovaly více než třemi stovkami koní, bublajícími osmiválci, klimatizací v interiéru, elektrickým stahováním oken a samozřejmě automatickou převodovkou. Kdo by se v Americe trápil s řazením, že?

Evropa dlouho odolávala trendu automatické převodovky. Pro nás to byl prostě luxus. I dnes mnozí z nás tvrdošíjně jezdí pouze v autech s manuální převodovkou ve svém autě a nikdy se nespokojí s „novou“ automatickou. Všude jinde – s výjimkou našeho starého kontinentu – je téměř nedostatek aut s manuálem.

V posledních letech pro nás Evropany začala tichá revoluce. Řada automobilek již v tomto segmentu ani nenabízí možnost manuální převodovky a případné příplatky za automatickou převodovku bývají stále nižší. Zdá se, že motoristů bez manuálu je stále méně. A u hybridních pohonných jednotek nebo přímo elektromobilů není manuální převodovka technicky možné ani smysluplné řešení.

Mohlo by se vám líbit