Rady a tipy

Podzimní příprava automobilu

single-image

Dny se krátí, ranní mlhy nám komplikují cesty do práce a kromě častého deštivého počasí a popadaného listí nám na radosti z jízdy nepřidávají ani první mrazíky. Z letního, téměř bezstarostného života, vplouváme do náročnějšího – podzimního, a je třeba mít se ještě o něco více na pozoru. Též je třeba připravit na nepříznivé povětrnostní podmínky naše s láskou opečovávaná vozidla. Čemu se určitě věnovat?

1. Kontrola světel
Světla jsou jednou z nejdůležitějších částí, kterou naše vozidlo oplývá. Kromě kontroly funkčnosti žárovek je dobré také zefektivnit svítivost – pokud máme světla zakalená, rozleštěním nic nezkazíme.

Samozřejmě je dobré osvěžit si i funkčnost a používání mlhovek. Vyplatí se je používat v husté mlze a opravdu silném dešti. Přední mlhovka pomáhá jak nám, abychom lépe viděli, tak ostatním řidičům, aby viděli oni nás. Zadní mlhovka pomáhá řidičům za námi, aby si nás zavčasu všimli. Samozřejmě obecně platí, že jakmile mlha nebo silný déšť trochu ustane a viditelnost se zlepší, tato světla bychom měli vypnout, protože by mohla ostatní účastníky provozu nepříjemně oslňovat.

2. Stěrače
Na podzim a v zimě stíráme čelní okno mnohem více, než počas celého roku. Pokud stěrače nestírají tak, jak by měly, je načase je vyměnit a nepodceňovat situaci. Takové noční oslnění protijedoucím autem při průtrži mračen není opravdu nic příjemného a ohrožujeme nejen sebe, ale i ostatní.

Při podzimním poklesu teplot se vyplatí zavčasu nalít nemrznoucí směs do ostřikovačů a několikrát čelní okno ostříknout, aby v hadičkách nezbývala letní směs a nedocházelo k jejich popraskání vlivem prvních mrazíků.

3. Kapaliny
Pokud už budete dolívat nemrznoucí směs do ostřikovačů, je dobré se při jednom zaměřit i na ostatní kapaliny – zkontrolovat jejich stav. U chladící kapaliny též ověřte, jestli je vhodná i pro teploty pod bodem mrazu.

4. Pneumatiky
Pokud se od 1. listopadu do 31. března potýkáme s námrazou, sněhem či ledem, byť jen v nepatrném množství, je naší povinností přezout auto na zimní pneumatiky. Nejen, že se zlepší jízdní vlastnosti vozidla a zvolení vhodných pneumatik nám zajistí větší bezpečí. V momentě, kdy nemáte v tomto období přezuto na zimní pneu, ztrácíte u většiny pojišťoven nárok na vyplacení pojistného v případě havárie.

5. Zvěř
Kromě toho, že můžeme v podzimním šeru tím spíše přehlédnout zvíře snažící se přejít z jedné strany silnice na druhou, prodlužuje se nám i reakční doba řidiče, která je nejčastěji způsobena “podzimní únavou” a také brzdná dráha vozidla. Buďme tedy velmi předvídaví a nemějme tak těžkou nohu na plynu.

Škoda však může vzniknout i na zaparkovaném vozidle. Motor po zaparkování může lákat různé drobnější druhy k přenocování ve vyhřátém prostředí. Někteří nezvaní návštěvníci se mohou kromě nezištného odpočinku pustit i do tvoření pohrom – například překousat kabely a hadičky. Vyplatí se tedy automobil garážovat nebo alespoň častěji kontrolovat jeho útroby.

Mohlo by se vám líbit