Historie Zajímavosti

Ayrton Senna

single-image

Brazilec Ayrton Senna je jedním z nejlepších a nejúspěšnějších jezdců všech dob. Automobilový závodník okouzlil všechny fanoušky Formule 1 a jeho tragická smrt při Velké ceně v Imole přispěla k budoucím bezpečnějším závodům. Málokdo ale ví, v čem se jezdec Formule 1 naučil řídit.

Když se zeptáte každého fanouška, kdo je podle nich nejlepším jezdcem Formule 1, většina vám odpoví jedno a tatáž jméno – Ayrton Senna. Trojnásobný mistr světa automobilového závodění je dodnes nepřekonaným umělcem za volantem. O jeho neskutečném a nezapomenutelném talentu, kdy přijatelné bylo jenom zlato, svědčí i jeden z jeho citátů „Být druhým, znamená být prvním z těch, co prohráli.“

Tento úžasný závodník se narodil 21.bžezna 1960 a jeho celé jméno znělo Ayrton Senna da Silva. Během své velice úspěšné desetileté kariéry ve Formuli 1 startoval v 161 závodech. Jeho závodnické statistiky jsou velice zajímavé, Senna zajel 19 nejrychlejších kol, v 65 závodech startoval z pole position, v 80 závodech dojel na stupních vítězů a v 41 zvítězil. Proto byl v letech 1988, 1990 a 1991 pokaždé vítězem a stal se tak trojnásobným mistrem světa ve Formuli 1.

Jeho kariéra však v mžiku skončila, a to tragickou smrtí odpoledne 1. května 1994, kdy se Ayrton Senna účastní velkého závodu Grand Prix San Marina v italské Imole. Senna ztrácí kontrolu nad svým vozem a v extrémní rychlosti 306 km/h naráží do betonové zdi. Závod byl okamžitě přerušen a lékaři hned zasahují u havárie. Sennu letecky transportují do nemocnice. Bohužel umírá na následky těžkého zranění, poté co mu ulomená část z auta prorazila helmu a lebku.

5. května 1994 se konal státní pohřeb v rodném Sao Paulu, kterého se zúčastnilo 500 tisíc lidí, aby se rozloučilo se svým automobilovým hrdinou. Italští žalobci okamžitě zahájili stíhání osob v souvislosti se Sennovou smrtí. Mezi stíhanými lidmi byl i Frank Williams, zakladatel stáje Williamsu nebo i inženýr stáje Adrian Newey. Výsledek soudního sporu byl vynesen až o tři roky později, kdy všichni obžalovaní byly prohlášení za nevinné. Během vyšetřování se totiž přišlo na to, že příčinou nehody byla zlomená řídící tyč, která byla zkrácená a navařena zpět na Sennovu žádost. Tato chyba se mu stala osudnou.

Pojďme si ale ještě připomenout jeho řidičské začátky. Senna začal závodit jako většina závodníků na motokárách, a to už ve 13 letech, s řízením ale začal ještě o mnoho dříve. Už v sedmi letech se naučil řídit s otcovým Jeepem Willys a jezdil s ním po rodinné farmě.

Ayrton Senna se tak pro tuto profesi závodníka doslova narodil. Jeho přesné ovládání vozu, rychlá jízda a profesionální závodění z něj dělaly toho nejúspěšnějšího jezdce Formule 1. Brazilci si jej zamilovali právě pro jeho kariéru, a proto si každoročně připomínají jeho památku v den, kdy ostatní oslavují Svátek práce a svátek všech zamilovaných. V dnešní době už ale víme, že jeho tragická smrt ovlivnila a změnila svět Formule 1 a přispěla k budoucím bezpečnějším závodům.

Mohlo by se vám líbit