Rady a tipy

Zlozvyky řidičů

single-image

Léto a prázdninová idylka nás svádí k různým kratochvílím. Cestování a různé výlety, cesta k vodě či na zmrzlinu, letní zábavy a spousta dalšího. Řada řidičů tak přistupuje k předpisům a bezpečnosti trochu ležérněji. Asi nejčastější prohřešky jsou rychlá jízda, nepoužívání bezpečnostních pásů nebo i vůz ve špatném technickém stavu a mnoho dalšího. Projděme si tedy ty nejčastější zlozvyky připomenout.

Špatná obuv
Ačkoli v letním vedru je pohodlnější nosit žabky nebo jiné různé pantofle, tak pro řízení nejsou zcela bezpečné. Řidič by měl mít pevnou obuv s vroubkovanou podrážkou. Například zmiňované plážové žabky vyšly z testů Besipu a ÚAMK jako nejhorší možná volba. Důvodem je, že se mohou velice snadno sesunout z nohy nebo vklínit mezi pedály.

Řízení bez bot
Ruku v ruce s řízením v žabkách, je velice blízko k tomu, řídit naboso. Někteří řidiči se tak možná učili řídit kvůli lepší citlivosti při ovládání pedálů, avšak při brždění během neočekávané situace nemusí být vždy spolehlivé a včasné. Důvod je jednoduchý. Sešlápnout brzdový pedál v krizové situaci a rychlosti může bolet a ochota řidiče brzdu sešlápnout může být menší.

Nohy “hore”
Letní vedro úplně vybízí ulevit nohám a položit si je na palubní desku. Spolujezdec si je s oblibou může dát na palubní desku nebo nedej bože z okna. Ačkoli se to může zdát příjemné, při autonehodě mohou být následky fatální.

“Je to za rohem”
Už v úvodu zmiňovaný, jeden z nejčastějších přestupků je jízda bez bezpečnostních pásů nebo nepoužití zádržných systémů pro děti. To, že cesta na zmrzlinu, koupaliště, k babičce nebo do
obchodu je za rohem, neznamená, že se nemůže nic stát. Jste ochotni toto riziko a následky přijmout?

Cesta z letních zábav
Ne každá nehoda při návratu z diskotéky musí být zapříčiněna alkoholem. Nebezpečným může být snaha dostat do auta víc pasažérů, než je možno. Zvláště, když nějaký kaskadéři osadí i kufr vozu dalšími pasažéry. Přetížení vozu na nedostatečně dohuštěných pneumatikách vede nad naloženým vozidlem ke ztrátě kontroly. Zvláště pokud by se dotyčný chtěl předvést svoji svižnou jízdou před kamarády. Možná jste si i všimli, že výrobce vozu uvádí rozdílný tlak v pneumatikách při přepravě dvou osob a jiný u přepravy celé rodiny včetně spousty kufrů třeba při cestě na dovolenou. A to právě z těchto zmiňovaných důvodů.

Mohlo by se vám líbit