Elektromobily Technika Zajímavosti

Další nehoda autopilota Tesly

single-image

Automobilka Tesla roste raketovou rychlostí a často je obdivována za své technologické novinky. Jednou z hlavních předností Elona Muska a jeho automobilky je autopilot. Ten je však velmi často konfrontován s pochybnostmi a jeho funkčnosti a připravenosti pro provoz na silnici. Tesla se svůj klíčový prvek snaží stále zdokonalovat a pomocí nových a nových příkladů a strojového učení ho připravit na všechny možné situace. Další nehoda, která se autopilotu stala obecně automobilce nenahrává v jejím dalším raketovém růstu.

Nehoda se objevila na Twitteru. Má jít o dálnici na Tchajwanu, kde Tesla Model 3 jedoucí na režim autopilota nereaguje na převrácené nákladní vozidlo v levém pruhu. Podle řidiče, který informace o autopilotu poskytl, měl jet vůz 110 kilometrovou rychlostí. Na videu je možné vidět, že vůz nejprve mine řidiče převráceného nákladního vozu a je otázkou jestli razantní nouzové brzdění, které indukuje kouř od pneumatik, spustil on a nebo blízkost překážky v podobě kamionu.

Tesla se s problémy autopilota potýka od jeho spuštění a podle řidičů vykazuje v určitých situacích závažné nedostatky. Na jeho obranu nutno podotknout, že název autopilot je zavádějící. Tato technologie nemá plně nahradit řidiče, ale pouze usnadnit jeho řízení a pomoc v monotonních situacích. Poslední nehody v USA a na Tchajwanu se naštěstí obešly bez vážných zranění.

Mohlo by se vám líbit