Historie Pro ženy

Sabine Schmitz, královna Zeleného pekla

single-image

Fanoušci motoristického sportu o ní dozajista slyšeli. A nejen ti. Hlásit se o slovo budou jistě i fanoušci pořadu Top Gear. Řeč nebude o nikom jiném než Sabine Schmitz.

Není to tak obvyklé, aby si udělala slušné jméno v motosportu žena. Zvlášť ještě dobře vypadající. Podobných závodnic byste dokázali spočítat na prstech jedné ruky. A málokterá se může navíc pochlubit tím, že by vyhrála dvakrát za sebou vytrvalostní dvacetičtyřhodinovku na Severní smyčce v okruhu Nürburgring, proslulou také díky své obtížnosti, Zelené peklo.

Sabine Smitz se narodila v Adenu. Její rodiče byli majitelé restaurace právě nedaleko městečka Nürburg, díky čemuž, měla okruh tak říkajíc za rohem. Vyrůstala zároveň s dvěma sestrami. Rodiče si přáli, aby se věnovala stejnému oboru jako rodina, a tak se vyučila v oboru hotelnictví a restauratérství. Díky čemuž se několik let živila jako úspěšná someliérka.

Kromě tohoto „rodinného“ podniku se již od svých mladistvých let věnovala závodění. Na první pohled se to může zdát trochu zvláštní, ovšem ne, pokud bydlíte blízko tak slavného závodního okruhu. Nelze tomu alespoň trochu nepřičichnout. Za asi první kontakt s tímto druhem sportu by se dal považovat rok 1974, kdy jí její otec svezl na zadním sedadle Fordu Granada. Zpětně tento zážitek označila za děsivý.

Ze svých sester, které si závodění vyzkoušely všechny, Severní smyčce propadla Sabine jako jediná. Její kariéra začala poměrně nenápadně. účastnila se s rodinným vozem v pravidelném tzv. Touristfahren, čili jízdy pro veřejnost.

Se svým BMW řady 3 dosáhla spousta vítězství. Mezi ty nejvýznamnější patří třeba vítězství v závodech CHC a VLN 24 hodin v Nürburgringu v letech 1996 a 1997, díky čemuž ovládla i celý vytrvalostní závod v následujícím roce 1998. Od roku 2006 s Klausem Abbelem se střídala v pilotování Porsche 997 pod startovním číslem 97. Šlo o vytrvalostní sérii Nürnburgring VLN. V roce 2008 pak dokonce skončili na třetím místě.

Na svůj „koníček“ si Sabine přivydělávala jako taxikářka. Ovšem ne tak ledajaká. Byla „taxikářkou“ po Severní smyčce. Vše spočívalo v instruktážním a zábavném svezení po okruhu. Nápad to byl skvělý a také se osvědčil. Zaujalo to jak veřejnost, tak i firmy. Přeci jen pochopení o jak zběsilou jízdu jde, člověku dojde, až když Vás někdo proveze rychlostmi, při kterých až tuhne v žilách krev.

Spousta lidí může mít Sabine v povědomí i díky slavnému seriálu Top Gear, kde se v roce 2004 objevila po boku oblíbené trojice Hammonda, Clarksona a Maye při natáčení na Severní smyčce. Námětem pro nový díl mělo být projet s tehdy novým naftovým Jaguarem S-Type jedno kolo dlouhé 20,8 km pod 10 minut. Řídil Jeremy Clarkson a stihl to jen tak tak v čase 9:59 sekundy. Sabine si však do něj hned rýpla, že takový čas zvládne s dodávkou. Sama pak se stejným vozem zvládla tento okruh o 47 sekund rychleji. Nutno navíc dodat, že při natáčení štáb nedokázal se Sabine držet krok, a tak si museli na pomoc přizvat testovacího jezdce Jaguaru Wolfganga Schubauera.

O 5 let později na tehdy rýpavou poznámku skutečně došlo, a výzva se stala skutečností. Sabine se pokusila s novou dodávkou Ford Transit, projet ten samý okruh v čase pod 10 minut. Což opravdu nebyl snadný úkol. Sabine se to nakonec nepodařilo, ovšem je nutno dodat, že k pokoření limitu ji chybělo pouhých 9 sekund. Nutno ještě podotknout, že s dodávkou pelášila, co se dalo, protože jak sama pak dodala, místy se i ona sama bála. Navíc půlku okruhu projela bez ABS, protože zkrátka nová dodávka takové zacházení nevydržela…

V roce 2020 však přišla smutná zpráva. Sabine skrze příspěvek na Facebooku oznámila, že od roku 2017 trpí závažným typem rakoviny. Sabine vyhledala léčbu a její stav se zlepšoval. Ovšem došlo k relapsu a ona opět musela podstoupit léčbu. Bohužel nemoc byla silnější a Sabine Schmitz zemřela 16. března 2021 ve věku 51 let.

Mohlo by se vám líbit