Elektromobily Zajímavosti

Konec spalovacích motorů od roku 2035

single-image

Evropský parlament odhlasoval konec aut, která produkují jakékoliv emise od roku 2035. Tedy je to fakticky stopka všem spalovacím motorům.
Hlasování proběhlo v rámci plnění plánu zeleného balíčku FitFor55, který hlásá uhlíkovou neutralitu nejpozději do roku 2050. A 55 proto, že do roku 2030 tento smělý plán počítá se snížením uhlíkové stopy na pouhých 55% dnešního standardu. Kdyby šlo všechno ideálně, tak by Evropa v dané době měla produkovat jen tolik zplodin, kolik sama dokáže technologicky nebo přírodně neutralizovat.

K tomu ale patří také pořádné ústupky. V jednání byly i mírnější varianty, nakonec však ale poměrem 339 ku 249 prošel návrh 100% redukce. Toto pravidlo se bude týkat ale pouze nových sériově vyráběných vozů. Ojetá spalovací auta v tu dobu ještě po bazarech koupíte. Budete s nimi moci jezdit.

Rok 2035 je velice daleko, tak doufejme, že v té době budou elektromobily na takové úrovni, kdy nás nebude omezovat dlouhé nabíjení, klesání kapacity baterie a vyřeší se i výroba elektrického proudu ekologičtějšími způsoby stejně tak jako likvidace starých baterií.

Na to si ale budeme muset počkat. Celý tento proces taky dost pravděpodobně zahýbe cenami různých druhů vozů. Vyplatí se asi si teď pořídit zatím s klidem nový spalovací vůz a za 10 let přejít plynule na nějaký moderní elektromobil doufejme v té době totálně vychytaný a už ne tak předražený jako v aktuálním roce.

Mohlo by se vám líbit