Elektromobily Zajímavosti

Kdy budou dostupné elektromobily?

single-image

Nová technologie bývá vždy i drahou technologií. Když na trh vstoupily desktopové počítáče mohl si je dovolit málokdo. Stejně tomu bylo i s příchodem mobilních telefonů, HD televizí a dalších vymožeností moderní doby. Dnes už je u těchto produktů situace jiná. Další technologický pokrok a masová výroba často produkty zlevní až desetkrát. To samé lze říct vlastně i o elektromobilitě. Většina jich je totiž pro běžného obyvatele nedostupné zboží. A kdy by se díky neustávajícímu technologickému vývoju mohla dostat na úroveň vozů s běžným spalovacím motorem?

Investiční banka UBS vychází z průzkumu mezi sedmi největšími výrobci bateriových setů. Ty představují čtvrtinu až dvě pětiny ceny celého elektromobilu. Cena za jednu kWh (jednotka kapacity baterie) by přitom měla v roce 2022 spadnout na 100 amerických dolarů – pro srovnání výrobci prvních elektromobilů v roce 2010 platili přes 1 000 dolarů za jednu kWh, dnešní elektromobily jsou na úrovni 150 dolarů za kWh. Studie UBS tedy naznačuje že už za dva roky by měl rozdíl mezi cenou konvenčního aut a elektromobilu činit „jen“ nějakých 44 tisíc korun, v roce 2024 by pak ceny obou druhů aut měly být rovnocenné.

Podle studie bude mít logický vliv na cenu automobilu případná masová výroba. Už za pět let by elektromobily mohli tvořit 17% celosvětových prodejů aut, a na 40% by se mohl dostat v roce 2030. To by mělo nadobro potvrdit ústup od klasických konvenčních aut a hybridů. V roce 2020 by se v Evropě mělo prodat 11 milionů vozů a z toho milion elektromobilů.

Otázkou však stále zůstává připravenost infrastruktury. Nabíjecích stanic je stále minimum a připravenost občanů podobná.

Mohlo by se vám líbit