Technika

Konec překračování rychlosti

single-image

Evropská unie přijala nařízení podle něhož musí od června 2022 automobilky do svých aut instalovat inteligentního asistenta rychlosti ISA (Intelligent Speed Assistance), který má za úkol upozorňovat neb odokonce aktivně zasahovat do řízení při překročení maximální povolené rychlosti vozu. Cílem je vyšší bezpečnost na silnicích.

Nařízení týkající se ISA stanoví, že pokud vozidlo překročí maximální povolenou rychlost na dané silnici nebo jejím úseku, musí na to systém upozornit řidiče. ISA může dokonce samo zpomalit vozidlo, pokud to bude nezbytné. Existují čtyři různé provedení ISA a každý výrobce si může zvolit, který systém bude implementovat do svých vozů, případně kombinovat více z nich.

  1. Tato varianta je relativně nenápadná. Vozidlo pouze vydá zvukový signál (pípání) v okamžiku, kdy rychlost vozidla překročí povolenou mez. ISA tuto informaci získává buď z čtení dopravních značek, nebo pomocí dat z GPS.
  2. Tato varianta funguje podobně jako první varianta, ale namísto zvukového signálu způsobí vibrace na volantu.
  3. Tato varianta je mnohem důraznější a přímo zasáhne do řízení vozidla. Bude aktivně působit na pedál plynu, tlačit ho směrem k řidiči, aby ho donutila snížit rychlost.
  4. Nejagresivnější forma ISA může vozidlo přímo zpomalit na maximální povolenou rychlost v daném úseku.

Tato nová pravidla mají za cíl výrazně snížit překračování rychlosti a tím zlepšit celkovou bezpečnost na silnicích. Auta vybavená těmito inteligentními asistenčními systémy mají potenciál pomoci předejít nehodám způsobeným nadměrnou rychlostí a snížit počet dopravních nehod.

Mohlo by se vám líbit