Technika

Technologie v nejmodernějších vozech

single-image

Lidstvo se neustále posouvá dopředu. Každý rok přináší technologičtí giganti další a další novinky a většina z nás už je ani nestíhá sledovat. Stejné je to i u automobilek. Vůz, který byl představen před pár měsíci už přeskočilo několik dalších. Vedle orientace se v nových modelech je zajímavé sledovat i technologické pokroky u jednotlivých značek a postupně zabudování nových funkcích.

Auto na dálkové ovládání? Většina si ho pamatujeme z dětských let. Ale nejspíš si ho brzy zase připomeneme. Alespoň u parkování. Mercedes-Benz a BMW totiž i modelů E a řady 7 nabízejí automatické zaparkování do garáže. U Mercedesu pomocí smartphone a u BMW postačí speciální klíček. Zacouvat do garáže už nebude problém.

Je to Klokan nebo Sob? Nejmodernější vozy jsou samy schopny detekovat téměř vše. Pokud řidič sám nereaguje a vůz rozpozná chodce nebo zvíře, dupne na brzdu. V této vychytávce vévodi Tesla.

V interiéru vozu si můžete vychutnat novinky v podobě virtuálního návodu nebo Touchpadu, díky kterému můžete kreslit jednotlivé znaky a vyhnete se tak nepozornosti při psaní písmen.

Jednou z největších technologických výzev je bezpochyby autonomní řízení. Tento proces bude asi trvat o něco déle v několika postupných krocích, jako bude poloautomatické řízení při jízdě na dálnice, automatické udržování odstupu, změny jízdního pruhu atd. Vévodí automobilky Volvo a Tesla.

Technologie jako asistent pro jízdu v koloně, speciální laserové světlomety využívající silné dioty, ovládání vnitřních funkcí gesty nebo chytrý klíček s dotykovou obrazovkou jsou další moderní vychytávky, které se budou postupem času dostávat do dalších a dostupnějších modelů.

Mohlo by se vám líbit