Technika

Top pět mobilních aplikací pro řidiče

single-image

Mobilní telefon je nám v dnešní době úžasným pomocníkem a parťákem, jehož služeb a pomoci využíváme na každém kroku. Ať potřebujeme rychle vyřešit nějaké pracovní nebo rodinné záležitosti, vyřídit bankovní transakci nebo vyhledat nejrychlejší cestu z bodu A do bodu B, chytrý telefon je vždy připraven nabídnout nám pomocnou ruku. V tom všem, i mnohém dalším, nám pomáhají mobilní aplikace. Pojďme se podívat konkrétněji na aplikace, které by se vám, jakožto řidičům, mohly hodit.

Záchranka
Tato aplikace se samozřejmě hodí i neřidičům. V našem pomyslném žebříčku ji řadíme na první příčku.

V krizových situacích se může stát, že budeme sáhodlouze přemýšlet nad správným telefonním číslem, kterým konkrétní pomoc přivolat. V aplikaci je z tohoto důvodu umístěno „akční tlačítko“, kterým záchranou službu jednoduše zavoláme. Operátorovi je rovnou nasdílena naše momentální poloha, záchranná služba tedy nebude mít problém nás najít i ve složitějším terénu. Kromě toho aplikace obsahuje i postup poskytování první pomoci.

mParkování
Chystáte se na cestu do Prahy, potřebujete se s autem dostat blíže do centra a již nyní trnete, zda-li se vám podaří najít nějaké místo na zaparkování vozu? Aplikace mParkování vám najde prostřednictvím GPS nejbližší zónu pro nerezidenty, případně vás uvědomí o obsazenosti blízkých parkovišť P + R a nebo si můžete rovnou vyhledat kamerový záznam z konkrétního místa.

Aplikace vaší vlastní pojišťovny
Teď nebudeme mluvit o konkrétní aplikaci, nýbrž o skupině aplikací jednoho druhu. A to o aplikacích pojišťoven, u kterých máte sjednáno povinné ručení nebo jakékoliv jiné pojištění týkající se vašeho vozu.

Takovéto aplikace toho umí opravdu hodně a než se pořád přihlašovat na web a trávit čas načítáním jednotlivých stránek, je jednoduší stáhnout si aplikaci a mít všechny důležité věci na jednom místě. V aplikaci je samozřejmě nahrána konkrétní pojistná smlouva, také v ní najdete všechny důležité kontakty, podmínky plnění, můžete jejich prostřednictvím pohodlně zaplatit pojistné a hlídat si potenciální nedoplatky, sjednat si novou smlouvu nebo prodloužit tu stávající a také čerpat z rad a tipů nebo si i zavolat pomoc. Vše je uspořádáno velmi přehledně a opravdu stojí za to mít takového pomocníka stále při sobě.

Waze
Nejen, že tato aplikace vypadá velmi zábavně, je i neuvěřitelně užitečná. Dozvíte se díky ní o všech komplikacích, které by vás mohly po cestě potkat. Nejen, že funguje jako navigace, obsahuje také informace o dopravních omezeních, zácpách, nehodách, ale i o policejních hlídkách či radarech a dalších. Informace o “překážkách” zadávají sami uživatelé aplikace, tím pádem je mapa neustále aktualizována a dává vám tedy v reálném čase vědět, zda-li ještě odklízení nehody probíhá nebo je již komunikace plně průjezdná. Mimo jiné můžete i komunikovat s ostatními uživateli.

Nevýhodou je čerpání dat. Pokud jich nemáte tolik na rozdávání, ale mapu v telefonu byste vřele uvítali, je tu aplikace Mapy.cz, do které si stáhnete mapy konkrétní země, když jste zrovna připojeni na Wi-Fi a poté můžete fungovat celou dobu už jen offline.

Drivvo
Tahle šikovná aplikace vám pohlídá všechny náklady na provoz vozidla. Hlídá najeté kilometry, výměnu oleje, vypočítá, kdy nejspíše bude potřeba opět natankovat, abyste si mohli lépe zorganizovat rodinné finance a věděli, kdy přibližně bude třeba uvolnit část z měsíčního rozpočtu na tankování, vyhodnocuje veškeré měsíční výdaje, porovnává náklady a snaží se vás motivovat k lepším výsledkům různými “oceněními”. Snadno tedy zjistíte, jak se v průměru pohybuje vaše měsíční spotřeba a na základě dat, která vám aplikace vyhodnotí, můžete opravdu dosáhnout nemalé úspory.

Mohlo by se vám líbit