Auta

Lamborghini se loučí s čistokrevnou V12

single-image

Významná éra skončila. Italská automobilová značka Lamborghini se definitivně loučí s ikonickým čistokrevným vidlicovým atmosférickým dvanáctiválcem. Avšak, jak výrobce vyvíjí nástupce svého špičkového superauta Aventador, představuje několik unikátních doplňků v podobě nejnovějších neelektrických dvanáctiválcových agregátů.

Jejich jména jsou Nepřemožitelná a Autentická. První z nich je červené kupé s agresivním odstínem Rosso Efesto, druhým je šedý roadster v odstínu Grigio Titans. Oba modely připomínají unikátní projekt Sesto Elemento, který oslavuje karbon jako šestý prvek a připomíná zaměření značky na ultralehké moderní materiály. Navíc, oba vozy mají celý rám z uhlíkových vláken a tradiční šestiúhelníkovou strukturu Lamborghini. Minimalistický sportovní interiér je vybaven nejnovějšími technologiemi.

Nový jedinečný býčí supersport Sant’Agata Bolognese stojí v centru pozornosti díky nejvýkonnějšímu atmosférickému dvanáctiválci, jaký byl kdy použit v silničním supersportu. Tento motor se nachází v nejnovějším modelu Aventadoru LP780-4 Ultimae s výkonem 780 koní (574 kW) a točivým momentem 720 Newtonmetrů. Technici automobilky tento motor tradičně spojili s charakteristickým pohonem všech kol a sedmistupňovou automatickou převodovkou ISR.

Lamborghini nezveřejnilo podrobnější technické informace o svých nejnovějších inženýrských projektech, ale nejnovější Aventador vybavený stejnou technologií dokáže zrychlit z 0 na 100 km/h za 2,8 sekundy a dosahuje maximální rychlosti 355 km/h. Italové neprozradili ani oficiální ceny, ale vzhledem k nesmírné exkluzivitě a historickému významu obou unikátů je pochopitelné, že už našli své majitele. Můžeme jen hádat, kolik za ně zaplatili. Je však známo, že oficiální cena finálního Aventadoru Ultimae byla více než 11 milionů korun. Není neobvyklé, že za unikátní Lamborghini na míru zákazníci zaplatí minimálně 25 milionů korun, nebo dokonce mnohonásobně více. Serial Ultimae bylo vyrobeno jako 350 kupé a 250 vozů. A teď už se musíme jen rozloučit s tím, co z nejvýkonnějšího Lamborghini udělalo skutečné Lamborghini.

Legendární italská značka letos představí své první hybridní Lamborghini, pravděpodobně plug-in hybridní SuperSUV Urus. V prvním čtvrtletí letošního roku také debutoval elektrifikovaný nástupce puristického dvanáctiválcového supersportovního vozu. I nadále bude poháněn zcela novým dvanáctiválcovým motorem, ale bude spojen s plug-in hybridní technologií. První elektromobil značky je plánován na rok 2028.

Mohlo by se vám líbit