Rady a tipy Zajímavosti

Co je to registrační systém?

single-image

Historie registračních znaků v České republice (i v Československu) sahá hluboko do minulosti, ale z našeho současného pohledu nás zajímá především období po roce 1960. V tomto roce byl zaveden systém národních registračních značek, který umožňoval rozdělení vozidel do jednotlivých okresů.

Tento systém pokračoval s drobnými změnami a úpravami na území Slovenska do roku 1997 a v České republice do roku 2001. První dvě nebo tři písmena znaku označovala každý region. Například spojení „BM“ byla zkratka „Brno-město“ a „PJ“, dále pak „Plzeň-jih“. Následovaly dvě dvojice čísel oddělené pomlčkou. Na základě tohoto historického vývoje přetrvala v široké veřejnosti do dnešních dnů obecná představa, že město nebo region vlastníka vozidla lze identifikovat podle SPZ. Systém však byl reformován v roce 2001 a podruhé v roce 2004, kdy Česká republika vstoupila do EU.

Jaké informace jsou na značce?
Registrační značky, které jsou stále platné a v podstatě nezměněné, se svou strukturou příliš neliší, ale rozsah informací pro řidiče byl výrazně omezen. Namísto toho, aby ukazovaly přesný okres jako dříve, současné „espezetky“ zobrazují pouze okres, což znamená, že pro příslušné oblasti existuje 14 různých písmen. Ochranné známky registrované od roku 2004 mají také typické modré pole s evropskými písmeny a národní značku „CZ“.

Zadní SPZ má navíc dvě oddělená místa pro technickou kontrolu a měření emisí (červená TK a zelená ME). Alespoň u aut to tak bylo do roku 2015. Od letošního roku bude společně s technickou kontrolou nastavena i emisní kontrola, spodní schránka tak zůstane prázdná. Zpravidla je na nějakou dobu přelepený bílou nálepkou.

Stejně jako starší modely stolů mají nyní i české regiony svá písmena. Například hlavní město má zkratku „A“ podobnou té před rokem 2001 a podle toho je označen písmenem „B“ kraj Jihomoravský, jehož správním sídlem je Brno. Protože lze následující písmena zaměnit s jinými písmeny, jsou ze jmen vynechána: G, CH, O, Q a W.

Jaké jsou další registrační znaky?
Kromě obvyklých poznávacích značek s černými písmeny a čísly na bílém pozadí existuje několik dalších tvarů, které mají svůj vlastní význam.

Zde je rychlý přehled:

  • Diplomatická poznávací značka: obdélníky na bílém pozadí potištěné modrými písmeny a čísly. Začínají třímístným číslem, za kterým následují dvě písmena označující hodnost příslušného diplomatického důstojníka.
  • Czech Republic RZ Army: Tyto značky jsou pouze číslice a neobsahují písmena. Cashbacky mohou mít bílé nebo žluté pozadí.
  • SPZ závodních vozů: Tyto SPZ obvykle začínají regionálním dvojitým číslem následovaným písmenem V, jako u historických vozů. Značky jsou obvykle vytištěny zeleně.
  • SPZ testovacího vozu: Zelené značky s písmenem “F” na bílém pozadí. Taková vozidla zatím nejsou určena pro pravidelný provoz a slouží pouze pro testovací účely.
  • Speciální vozidla: Žlutá SPZ s černými písmeny bez loga EU. Obvykle se týkají zemědělských vozidel nebo stavebních strojů.
  • Vozidla určená k vývozu: Standardní státní poznávací značka s červeným pruhem vpravo, která obsahuje doplňující informace o daném voze.

Mohlo by se vám líbit