Auta Elektromobily Zajímavosti

Nejsilnější Mercedes-AMG – přes 1 000 koní v čistě elektrickém pohonu

single-image

Automobilový svět s napětím očekává uvedení nového modelu od divize Mercedes-AMG, který by měl být nejvýkonnějším sériově vyráběným vozem v historii značky. S maskovaným prototypem, který nedávno prošel testováním na sněhu a ledu ve Švédsku, se na povrch dostávají stále zajímavější detaily o této novince. Přestože tradiční osmiválec nahradí plně elektrický pohon, parametry tohoto elektromobilu slibují, že půjde o velmi výkonný a sportovní vůz, který rozhodně neztratí na atraktivitě.

Tento připravovaný model Mercedes-AMG míří na konkurenty, jako je Porsche Taycan Turbo GT s výkonem 1 000 koní nebo Lucid Air Sapphire, který nabízí až 1 200 koní. Ambice AMG nejsou o nic menší – hovoří se o výkonu přes 1 000 koní, což by mohlo znamenat nejen impozantní akceleraci, ale také schopnost konkurovat těm nejlepším na trhu elektromobilů.

Model by měl nahradit osmiválcové AMG GT ve čtyřdveřové verzi a bude postaven na nové platformě určené výhradně pro elektrické vozy. Zároveň má jít o sportovní sedan s dlouhou kapotou, ladnou linií střechy a několika aerodynamickými prvky, které zlepšují jízdní vlastnosti vozu. Například aktivní zadní křídlo by mělo přispívat k lepší stabilitě při vysokých rychlostech a lepšímu brzdění.

Zajímavé jsou také informace o samotné technologii pohonu. Podle dostupných zdrojů by měl nový Mercedes-AMG využívat lehké, ale velmi výkonné elektromotory. Jeden elektromotor by měl vážit pouhých 24 kilogramů, přesto by měl být schopen dosáhnout výkonu 500 koní a točivého momentu 800 Nm. A teď si představte, že tento vůz bude mít motory minimálně dva, ne-li tři nebo čtyři. To by znamenalo neuvěřitelnou akceleraci a dynamiku, která bude řidiče doslova tlačit do sedadla.

Podobně jako u supersportovního konceptu Vision One-Eleven je pravděpodobné, že elektromotory budou umístěny především na zadní nápravě. To umožní lepší rozložení hmotnosti, nižší polohu přídě a lepší aerodynamiku. Nižší předek navíc poskytne více prostoru pro zavazadlový prostor, což zvýší praktické využití tohoto supersportovního sedanu.

I když Mercedes nedávno oznámil zpomalení plánů na rozvoj elektromobility, toto zdržení se nebude týkat sportovního elektromobilu z dílny AMG. Vzhledem k úspěchům konkurence, jako je Porsche Taycan, není divu, že Mercedes urychluje vývoj svého modelu, který by měl oslovit nejen fanoušky rychlosti a výkonu, ale také milovníky moderních technologií.

Vzhledově vůz slibuje typické AMG prvky – agresivní linie, sportovní bodykit a aerodynamické řešení, které napomáhá nejen výkonu, ale i stabilitě vozu. Kamufláž sice zakrývá většinu detailů, ale lze si povšimnout vysouvacích klik dveří a zadních LED světel, které podtrhují moderní a elegantní styl. Všechny tyto prvky dohromady vytvářejí vůz, který kombinuje luxus, výkon a inovace.

Nový Mercedes-AMG se stane jedním z nejvýkonnějších elektrických sedanů na trhu. S více než 1 000 koňmi pod kapotou a špičkovými technologiemi bude konkurovat těm nejlepším elektromobilům dnešní doby. Pro ty, kdo milují rychlost a inovace, to bude ideální volba, která nejen naplní očekávání, ale pravděpodobně je i překoná. Na podrobnosti si budeme muset ještě chvíli počkat, ale už teď je jasné, že Mercedes-AMG chystá něco opravdu velkého.

Mohlo by se vám líbit