Zajímavosti

Fenomén pistáciové Fabie

single-image

Jedním z nejprodávanějších automobilů v česku byla je a bude určitě Škoad Octavia. Podle registru však absolutním vítězem je Škoda Fabia. Někdo si z ní dělá legraci, jiný ji obdivuje, třetí je s ní spokojen a čtvrtý se fotí s jednou její barevnou variantou.

Tato vzácná barva se podle oficiálního vzorníku jmenuje „Zelená Fantasy 5Y5Y“, na internetu ji však málokdy nalezneme pod jiným názvem, než „pistácie“.

Takovéto zabarvení samo o sobě by ještě nebylo tak zajímavé, kdyby jednou z jeho vlastností nebyla taková vzácnost. Následkem jsou množící se virální skupiny „fanoušků“, kteří se s takto nalezenými exempláři fotí a přidávají do sbírky.

Začíná se z této barvy stávat kult a množí se i případy, kdy si někdo právě kvůli této barvě starou Fabii, která byla ve své první generaci vůbec nejobsáhlejší s cca 18 tisíci kusy, koupí.

Fabia druhé generace v této barvě je vzácnější, než šafrán. Bylo vyrobeno přesně 5 kusů. A trojkové asi 17.

Slávu tomuto fenoménu vtiskli až dva studenti devátého ročníku v Ostravě, když založili v roce 2018 na Facebooku skupinu „Pistáciové fábie“, která za necelé tři roky nasbírala už přes 17,5 tisíc fanoušků sdílejících fotky pistáciových Fabií. Dnes už tedy díky nim někdo „pistáciovou“ koupí dokonce i schválně 🙂

Mohlo by se vám líbit