Cestování Rady a tipy

Rady pro dlouhé cesty

single-image

Statisíce Čechů vyráží každý rok v létě do Chorvatska. Další do Španělska, Itálie, nebo sever Evropy. Po celý rok dojíždění za prací, za rodinou nebo na víkendový výlet. Často nás při cestách čeká 8 a více hodin v autě. To znamená více než obvyklou pracovní dobu. Někdo tyto cesty snáší lépe, někdo hůře. Na co si dát pozor a jak se na cestu připravit?

Nezbytné je, připravit se na cestu tak, abyste snížili riziko potencionálních problému na minimum. Vhodné je začít u technického stavu vozidla, se kterým se na cestu vydáte. V ideálním případě svěřit vůz do rukou odborníků a informovat je, na jak dlouhou cestu se chystáte. Základní věci si můžete projít bez jejich pomoci – dostatek provozních kapalin, stav pneumatik a povinnou výbavu, která může být do každé země specifická. Velkou pozornost věnujte vzorku vašich pneumatik. V případě letní dovolené platí ve většině zemí předpis minimální hloubky dezénu pneumatik 1,6 mm. Chorvatsko, Slovensko a Slovinsko požadují jen 1,0 mm. Vhodné jsou pneumatiky se vzorkem od 3,0 mm s ohledem na chování na mokré vozovce.

Zkontrolujte si platnost osobních dokladů. Řidičského a občanského průkazu nebo pasu. Malý technický průkaz a doklad o zaplaceném povinném ručení. Doporučujeme projít i pojistnou smlouvu a případně vůz vhodně připojistit.

Po kontrole vozu a dokladů můžete začít směle plánovat samotnou cestu. Ideální je projít si samotnou cestu, která vás čeká. Doporučujeme si trasu naplánovat na Google Maps. Zamyslet se nad možným zdržením a komplikacích v dopravě kolem velkých měst. Nepsané pravidlo říká, že pokud vás čeká cesta dlouhá přibližně 12 hodin, vyrazte o dvě až tři hodiny dříve.

Záležet si dejte i se samotným balením a uskladnění zavazadel. Velké a těžké věci patří do spod zavazadlového prostoru. Část místa věnujte zásobám provozních kapalin – vodu do ostřikovačů, motorový olej, chladící kapalinu, případně pokud cestujete do Polska, tak hasící přístroj. A samozřejmě nesmí chybět dostatek přibalené energie ve formě pořádně svačiny. Šťastnou cestu!

Mohlo by se vám líbit