Rady a tipy

I stěrače si zaslouží svoji pozornost

single-image

Stejně jako brzdy, pásy nebo kvalitní a správné obutí, jsou důležitou a nedílnou součástí stěrače. A stejně jako již zmiňované věci, potřebují i stěrače svoji kontrolu, údržbu a jednou za čas také výměnu.

Podle odborníků je vhodná výměna potřeba alespoň jednou za rok. A to právě na konci zimy, která je pro stěrače nejnáročnější. Přeci jen si přiznejme, kdo z nás se někdy nepokoušel urychlit tání ledu na předním skle pomocí stěračů. A právě v takovýchto situacích dostávají stěrače nejvíce zabrat. Gumičky se odřou, polámají, rozpraskají a zanechávají za sebou šmouhy. V tuto chvíli pak nastává nejvyšší čas stěrače vyměnit. Jak už to, tak bývá, je lepší sáhnout po kvalitnějších, a samozřejmě dražších produktech. Jejich výhodou je, že zvládnou bezproblémově stírat i po několika letech provozu. Staré stěrače mohou kromě špatného stíraní, mít za následek, kvůli prasklé gumičce, i nenávratné poškrábání skla.

Ovšem vybrat správné stěrače také nemusí být úplně jednoduchá záležitost. Pro začátek je potřeba znát délku stěračů pro svůj vůz. A ačkoli se to pro někoho může zdát jako malichernost, u většiny dnešních aut narazíme na stěrače, které se liší svou délku. Zkrátka jeden je delší a druhý kratší. Při koupi příliš dlouhých se mohou stěrače zasekávat o sloupky a v případě krátkých zas nedokáží setřít celou plochu.

A aby toho nebylo málo, je nutné vědět jakou konstrukci zvolit. Starší typ ramínkových konstrukcí jsou čím dál častěji nahrazovány moderními pružinami tzv. „Flat“ stěrači. Ty díky integrovanému přítlačnému křídlu poskytují dostatečný přítlak i při vyšších rychlostech stírání. Navíc i díky minimu kovových částí zvyšují jejich životnost. Dále existují vozy, který mají už z výroby naděleny hybridní stěrače, jenž v sobě snoubí výhody obou konstrukcí. Závěrem je ještě třeba zmínit typ konstrukce úchytu, který se též mění auto od auta.

Shrneme-li všechny proměnné, tak nejlepším řešením nejspíše bude se obrátit na odborníka. Ať už je to mechanik, nebo distributor náhradních dílů. Ti totiž mají dostatek technických informací a disponují vyhledávači pro výběr správných doplňků na konkrétní vůz.

Mohlo by se vám líbit