Zajímavosti

Pokles zisku automobilky Škoda Auto o 42 procent

single-image

Automobilový průmysl zažívá obtížné období, což se odráží i na tuzemské výrobě. Menší prodeje a větší investice vyvíjejí tlak na provozní výsledky.

Finanční výsledky
Provozní zisk automobilky Škoda Auto v loňském roce klesl o 42 procent na téměř 15 miliard Kč. Výsledky byly negativně ovlivněny válkou na Ukrajině, vyššími náklady a nepříznivým vývojem směnných kurzů. Tyto informace dnes oznámil mateřský koncern Volkswagen ve své výsledkové zprávě. Na druhé straně se tržby zvýšily o 18,5 procenta na 499 miliard Kč.

Dodávky vozů
Škoda Auto oznámila, že loni dodala zákazníkům celosvětově 731 300 vozů, což bylo meziročně o 16,7 procenta méně. Za tímto poklesem stály přetrvávající nedostatek polovodičů, válka na Ukrajině, potíže v dodavatelském řetězci, rostoucí ceny energií a surovin a pokračující nejistota na globálních trzích.

Zaměstnanci a modely
Škoda celosvětově zaměstnává 45 000 lidí. V současnosti nabízí zákazníkům více než deset modelových řad: Fabia, Rapid, Scala, Octavia, Superb, Kamiq, Karoq, Kodiaq, Enyaq iV, Enyaq Coupé iV a indické modely Slavia a Kushaq.

Výroba a trhy
Škoda Auto vyrábí automobily nejen v České republice, ale také v Číně, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, a dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než 100 trzích a loni oznámila, že vstupuje na vietnamský trh.

Situace v Rusku
V únoru 2022 rozhodlo představenstvo koncernu o zastavení výroby v Rusku i vývozu do Ruska na dobu neurčitou kvůli ruskému útoku na Ukrajinu. Toto rozhodnutí se týká obou ruských závodů v Nižním Novgorodu a Kaluze. Předloni bylo Rusko pro Škoda Auto druhým největším trhem.

Mohlo by se vám líbit