Rady a tipy

Připravte své vozidlo na zimu

single-image

Zimní počasí je náročné pro vaše vozidlo a jeho motor. Zde je několik tipů, které vám pomohou zajistit, aby vaše jízda přečkala všechny zimní nástrahy.

  • Nasaďte zimní pneumatiky. Použijte čtyři odpovídající zimní pneumatiky se symbolem zimních pneumatik horských/sněhových vloček a s dezénem minimálně 4 mm – i když řídíte vozidlo 4×4.
    Pneumatiky označené M+S (Bláto a sníh) jsou také legálně přijatelné, ale neposkytují stejný výkon jako ty se symboly pneumatik horských a sněhové vločky v náročných zimních podmínkách.
    Zimní pneumatiky zvyšují bezpečnost jízdy tím, že poskytují lepší trakci na sněhu, rozbředlém sněhu a ledu. Před montáží pneumatik zkontrolujte opotřebení a často kontrolujte tlak vzduchu v pneumatikách, protože v chladném počasí klesá.
  • Připravte své auto na zimu také údržbou. Preventivní údržba je klíčová. Ujistěte se, že vaše baterie, brzdy, světla a pojistky, chladicí a topné systémy, elektrické a výfukové systémy a řemeny a hadice jsou ve špičkovém stavu.
  • Vyměňte stěrače za zimní. Jsou těžší a snadněji stírají sníh a led.
  • Odstraňte sníh a led ze všech oken, světel, zrcátek, kapoty a střechy. Po nastartování vozidla počkejte, až se okno úplně rozmrzne, aby byla zajištěna jasná viditelnost.
  • Pokud máte mobilní telefon, ujistěte se, že je nabitý, a vezměte si ho s sebou. Nabíječku na mobil, nebo USB drát do auta na nabíjení byste měli mít po ruce. Baterie mobilních telefonů mohou ve velmi chladném počasí zamrznout. Nenechávejte telefon v autě po delší dobu.
  • Ujistěte se, že je nádržka ostřikovače čelního skla plná, a vezměte s sebou do vozidla další kapalinu do ostřikovačů.
  • Připravit se můžete také tím, že si sbalíte zimní sadu pro přežití. Například když vyrážíte za nepříznivého počasí na cestu do hor. Mezi doporučené položky patří: Pohotovostní sada obsahující trvanlivé potraviny, přikrývky a potřeby první pomoci. Škrabka na čelní sklo a kartáč na sníh, přídavná kapalina do ostřikovačů, náhradní pneumatika, klíč na kola a zvedák, lopata a podestýlka, nemrznoucí směs na palivové potrubí, světlice a zápalky nebo zapalovač, řetězy na pneumatiky, rukavice, baterka a náhradní baterie, startovací kabely, doplňkové oblečení a obuv.
  • Udržujte nádrž na benzín doplňovanou. To pomůže zabránit kondenzaci a vlhkému vzduchu uvnitř nádrže, což může způsobit zamrznutí palivového potrubí a další vážné problémy.
  • Pokud uvíznete v bouři, nepropadejte panice. Vyvarujte se nadměrné námaze. Zůstaňte ve svém vozidle a mírně otevřete okno, abyste měli zajištěný přísun čerstvého vzduchu. Pro teplo použijte například svíčku nebo zapalovač. Nastavte výstražné světlo nebo světlice.

Mohlo by se vám líbit