Cestování Rady a tipy

Obytný vůz z obyčejné dodávky

single-image

V posledních letech se velmi rozšířil trend obytných vozů. Oblíbenosti se nejvíce těší ty, které si majitel přestaví a vybuduje sám. Pokud nad takovým počinem uvažujete i vy, jen nevíte, kde začít, poradíme vám. Zde je pět tipů.

Výběr vozu
V tomto případě se o to víc vyplatí vybírat pečlivě a s rozmyslem. Je důležité zvolit auto, které s vámi ještě dlouho vydrží a nebudete se muset bát, že vás po 50 tisících kilometrech nechá někde za hranicemi. V lepším případě jen vynaložíte peníze za opravy. V tom horším přijde v niveč celá vaše práce na interiéru.

Také je důležité si rozmyslet, jak velký nákladový prostor potřebujete a že se přestavbou určitým způsobem zmenší.

Pokud se v autech až tak nevyznáte, přizvěte si někoho, kdo má přehled a dokáže vám dobře poradit a pomoci ohledně technických parametrů a stavu vozidla.

Zjištění skrytých vad
Vozidlo jste vybrali, zaplatili a vracíte se s ním domů. V tomto momentě se určitě vyplatí udělat zastávku ve vašem autoservisu na celkovou, generální prohlídku. Servisní technici odhalí všechny drobnosti, které by se posléze při zanedbání mohly projevit jako fatální problémy ohrožující funkčnost vozidla.

Oficiálnosti
Tady se opravdu vyplatí investovat čas i drobnou částku a jít na věc oficiální cestou. Nejprve je dobré získat povolení k přestavbě od českého zastoupení konkrétní značky. Nejspíše si vyžádají nějaký jednoduchý nákres a popis přestavby.

Druhou zastávkou pro vás bude registr vozidel, konkrétně oddělení přestaveb. Toto oddělení vám na vyžádání vydá zdarma formulář, který vyplníte (buďto na místě nebo doma). Při odevzdávání formuláře s sebou mějte povolení k přestavbě od výrobce, malý a velký technický průkaz a nákres s popisem přestavby.

Další zastávky absolvujete až po dokončení přestavby. Těmi zastávkami jsou přestavbová technická kontrola (budou chtít vidět potvrzení od výrobce, potvrzení z úřadu, revize a velký technický průkaz a také budou chtít znát finální váhu vozu).

Poslední zastávkou pro vás bude registr vozidel, kde budou potřebovat všechny papíry a dokumentaci ohledně přestavby a velký technický průkaz. Vyřízení bude trvat nejdéle 30 dní.

Prvotní úpravy
Každý nákladový prostor je jiný, nedá se tedy napsat přesný postup pro to či ono vozidlo. Nehledě na to, že má každý člověk jiné potřeby. Ale pokud si nejste vůbec jisti, co udělat pro začátek, můžete sundat boční stěny, mříže, přepážku mezi kabinou řidiče a nákladovým prostorem a podlahu, bývají standardně poškozené a nevzhledné, navíc pro obývání nepraktické. Následně je čas na čistění všech možných spár.

Další úpravy
Rozmyslete si, zda-li budete chtít do nákladového/obytného prostoru vyřezat okno. Není to úplně snadná práce a je určitě dobré si na ni přizvat někoho, kdo ví, jak na to. Po tomto úkonu můžete začít se zateplením, rozvody – elektřiny nebo i vody a plynu (při montáži plynu a elektřiny je dobré nechat udělat kvůli technické kontrole revize), montáží nových stěn spolu s podlahou a také můžete obytný prostor pomalu začít vybavovat nábytkem.

Mohlo by se vám líbit